Diari La Veu del País Valencià
La jutgessa torna a rebutjar que Zaplana quede en llibertat: No està en una presó de l’edat mitjana

La titular del jutjat d’instrucció número 8 de València, que investiga l’operació Erial que ha portat a la detenció i ingrés a la presó de l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, ha rebutjat per tercera vegada la petició de posada en llibertat de la defensa de l’exministre de Treball en considerar que es basa en un “escenari fals”: “Com si estiguérem parlant d’una presó de l’edat mitjana, amb els presos amuntegats, sense controls sanitaris…”, assenyala la resolució judicial.

Així figura en una interlocutòria datada aquest passat dilluns, a la qual ha tingut accés Europa Press i en la qual la magistrada torna a rebutjar l’eixida de Zaplana de la presó de Picassent, on es troba en presó preventiva des de la seua detenció per presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació en el marc de l’operació Erial el passat mes de maig. Davant d’aquesta decisió es pot recórrer en un termini màxim de cinc dies.

La titular del jutjat d’instrucció número 8 de València diu, en primer lloc, que “sorprén” que, “enfront de la confidencialitat que ha sol·licitat reiteradament la representació de l’investigat” sobre els informes mèdics aportats a la causa, la instructora s’haja assabentat del contingut de l’últim escrit “a través de les notícies d’una cadena televisiva”, uns dies abans que arribara al jutjat.

Sobre les conclusions de l’informe mèdic aportat per la defensa de Zaplana per a sostindre la seua petició de posada en llibertat, la jutgessa assenyala que el seu diagnòstic és “un futurible que no té per què succeir”, atés que ja “fa anys” de l’última operació relacionada amb la malaltia que pateix l’expresident i fins ara Zaplana “ha portat una vida totalment normal, de la qual cosa ens alegrem, viatjant, acudint a llocs públics, donant conferències, etc.”, raona la magistrada.

“Escenaris de la vida quotidiana on, donada la multitud de persones i la falta de control d’aquestes, el risc de contraure qualsevol tipus de virus o malaltia és molt major que a l’entorn d’una infermeria amb un equip que controla diàriament l’estat de salut del pres preventiu, que li subministra els medicaments i l’alimentació prescrits en el seu tractament i que porta els seus controls programats i davant el mínim dubte el traslladen al centre hospitalari, on en cap de les ocasions s’ha acordat el seu ingrés hospitalari”, recull la interlocutòria.

Per això, la magistrada determina que “s’està partint d’un escenari fals, com si estiguérem parlant d’una presó de l’edat mitjana, amb els presos amuntegats, sense controls sanitaris… donant-se a entendre que es troba en un ambient totalment hostil per a la seua salut, la qual cosa no és certa”. En aquesta línia, afegeix: “Si un malalt del cor pateix un nou infart de cor, existeix la probabilitat que puga morir; si un trasplantat de medul·la recau, existeix la probabilitat que puga morir. Són probabilitats, ho estan dient en el seu informe, però si recau no serà per estar privat de llibertat en una infermeria, sinó per altres causes alienes a aquesta situació, de manera que no és un risc la seua estada en aquest centre penitenciari”.

Com tampoc no ho ha sigut, continua la jutgessa, “la vida que ha estat portant (Zaplana) després de la seua operació i fins al moment de la seua detenció, perquè d’haver sigut així, no hauria eixit de la seua casa i haguera romàs en aquesta, sense eixir, la qual cosa no ha fet, com ha quedat acreditat durant la instrucció”.

Per aquestes raons, la instructora de l’operació Erial rebutja de nou la posada en llibertat de l’exministre, així com l’adopció de cap altra mesura alternativa. A més, també s’oposa a la petició de la defensa de Zaplana sobre l’emissió d’un nou informe medicoforense extern al servei mèdic de la presó de Picassent, ja que són aquestos professionals els qui “porten el seguiment” del seu estat de salut.

Risc per a la vida

La jutgessa ha respost a través d’aquesta interlocutòria a la sol·licitud de posada en llibertat de la representació de l’expresident de la Generalitat, que va posar en coneixement de la magistrada un informe mèdic, consultat per Europa Press, que alerta del “greu risc” per a la vida de Zaplana si aquest roman a la presó. L’escrit està signat pel professor de Medicina en el Departament de Leucèmia en la Universitat de Texas MD Anderson Cancer Center, Guillermo García-Manero, també cap de la Secció de Síndromes Mielodisplàstiques, i Vice Chairman, del Departament de Medicina en el mateix centre.

Assegura en el seu informe que la síndrome que pateix Zaplana és “molt complexa” i relata com, després de sotmetre’s a quimioteràpia sense obtindre resultats “idonis” i després d’un trasplantament de medul·la òssia, “la fase actual del pacient és complexa, amb un altíssim risc de recaiguda”. Per això, alerta que si l’exdirigent del Partit Popular recau, “la taxa de mortalitat és propera al 100%, atés que no existeixen tractaments de rescat per a aquestos pacients”.

A més, subratlla la “dependència” d’Eduardo Zaplana “als controls i tractaments realitzats” per part del doctor que li ha atés fins ara a València. Per aquestos motius, el doctor sosté que la permanència de l’expresident valencià a la presó “posa en greu risc la vida del pacient”, per la qual cosa recomana “la seua eixida d’un lloc de les característiques d’una presó, ja que no reuneix les condicions necessàries per a garantir l’absència de complicacions severes que pogueren produir infeccions, rebuig o recaiguda”.

Comparteix

Icona de pantalla completa