Diari La Veu del País Valencià
El TSJ obliga a incloure la religió en segon de batxillerat

L’assignatura de religió haurà de formar part de l’oferta educativa del darrer curs de l’educació secundària. Per primera vegada, els centres públics i concertats valencians hauran d’oferir de manera obligatòria la matèria entre les optatives de segon de batxillerat.

Així ho preveu una interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) que imposa la inclusió de la religió al currículum com a mesura cautelar arran d’un recurs interposat per l’Associació Professional de Professors de Religió de Centres Estatals (APPRECE) contra el decret del Consell que regula les matèries del currículum de Secundària i Batxillerat.

La decisió judicial correspon a la Secció Quarta de la sala contenciós administrativa del TSJ, la mateixa que ha paralitzat bona part de la normativa lingüística, tant educativa com de caràcter general, impulsada del govern del Botànic i adreçada al foment del valencià tant en l’àmbit educatiu com en l’administració.

Ara, els centres sostinguts amb fons públics han d’oferir la religió com a matèria optativa fins a primer de batxillerat. La religió mai no s’ha inclòs en el curs següent; tampoc durant les dos dècades que el PPCV va governar al País Valencià. L’assignatura tampoc estava present en el Curs d’Orientació Universitària (COU), la denominació del segon de batxillerat abans de la reforma educativa estatal de 1991.

El Consell, segons han assegurat fonts de la Generalitat a Diari La Veu, ha recorregut la decisió judicial que modifica el currículum de segon de batxillerat i que obliga a oferir als alumnes l’assignatura de Religió –cosa sense precedents fins ara–, ja que es troba “en desacord” amb la decisió del TSJ.

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha explicat en una entrevista a la Cadena Ser que, malgrat que el decret de Currículum de Secundària que va aprovar el seu departament “no canvia res” respecte a la religió en segon de Batxillerat del que figurava en l’anterior normativa del PPCV, el TSJ determina ara que l’administració educativa sí que ha d’oferir l’assignatura.

Vicent Marzà ha insistit que el fet d’oferir Religió en segon de Batxillerat “no ha passat mai”. “No ho hem canviat nosaltres, hem fet un decret de currículum que amplia, per exemple, les hores d’anglés,però que no toca res de l’anterior sobre la presència de la religió en aquest curs. Mai no s’havia oferit, ningú no ho havia denunciat, i ara resulta que se’ns obliga a oferir-la quan ningú ho havia fet”, ha reiterat.

Per al titular d’Educació del govern valencià, això significa “que una persona que l’any que ve vulga estudiar Traducció i Interpretació pot arribar (a eixa titulació) havent cursat religió en lloc d’una segona llengua estrangera”. Per això, Marzà, que ha admés sentir una “alta dosi d’incredulitat”, ha lamentat que la resolució judicial “obligue a oferir una cosa” en la qual no veu “sentit pedagògic”. “Ho complirem, encara que no ho compartim”, ha asseverat.

Comparteix

Icona de pantalla completa