Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia demana que s’arxive la causa oberta contra Ribó en relació amb l’enquesta fallera

El fiscal de la causa oberta al Jutjat d’Instrucció número 9 de València contra l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, per negar a l’oposició l’expedient de l’enquesta sobre les Falles ha sol·licitat l’arxivament de les actuacions contra el primer edil, segons han confirmat a Europa Press fonts del Ministeri Públic.

Aquesta petició del fiscal arriba després de la declaració en qualitat d’investigat –per presumptes delictes de prevaricació i impediment de l’exercici dels drets cívics– de l’alcalde de València, que va defensar el passat 25 de juny que la denúncia que va presentar un assessor del PPCV –que es troba investigat dins del cas Taula, segons va recordar– tenia la “clara voluntat política” d'”intentar demostrar davant la societat una cosa impossible, que tots som iguals”.

Ribó va sostindre aquell dia que “en el màxim dels casos” el que s’investiga en aquesta causa és “una cosa del món administratiu” perquè la negativa inicial a facilitar la documentació que sol·licitava el grup ‘popular’ va ser “una qüestió basada jurídicament en un informe del secretari de l’Ajuntament. Per això, va asseverar que “en cap moment” s’ha plantejat dimitir.

A més, va destacar que els actuals secretaris del consistori, “els responsables de donar validesa jurídica a les decisions de l’alcalde i els regidors”, són “els mateixos que estaven quan governava el PP”. “Es pot haver equivocat el secretari? Jo crec que no, sincerament”, va raonar.

També va assenyalar que es va retardar donar la informació sol·licitada pel grup ‘popular’ perquè “el reglament preveu que en alguns casos es pot retardar quan, per exemple, no està acabat un expedient” i va explicar que en aquest cas es va fer així “per a facilitar la defensa davant d’una denúncia de Protecció de Dades”. “És una cosa prevista pel reglament del ple i perfectament avalada per l’informe del secretari”, va argumentar.

Una denúncia de Luis Salom

Aquest jutjat va obrir diligències i va citar el primer edil a declarar després d’una denúncia de l’assessor del PP Luis Salom per negar a l’oposició la informació que li sol·licitava; en concret, per no facilitar-li l’expedient de l’enquesta sobre les Falles. Es van personar com a acusacions tant l’assessor municipal com els regidors del PPCV a l’Ajuntament de València i també membres del partit de l’àmbit autonòmic.

El mateix dia de la compareixença de Ribó en els jutjats, l’advocat del PPCV, Jorge Carbó, va explicar davant els mitjans que demanarien noves diligències i que prestara declaració tant el secretari del consistori com el regidor delegat perquè “l’alcalde diu que no té cap informació”. El jutge va rebutjar la declaració de l’edil Pere Fuset, però sí que va citar el secretari de l’Ajuntament, que va corroborar la versió de Ribó. El lletrat va criticar en aquell moment que “no hi ha cap justificació perquè es retarde l’accés a un expedient electrònic” del qual “només cal facilitar les claus d’accés”.

Aquesta causa està oberta per suposats delictes d’impediment de l’exercici dels drets cívics (article 542 del Codi Penal) i prevaricació administrativa (article 404). La investigació va arrancar amb la denúncia interposada per Salom contra l’alcalde per negar-li l’expedient administratiu relatiu a l’enquesta sobre la percepció social del col·lectiu faller realitzada en 2017. En la seua declaració, Ribó va destacar que Salom ja ha presentat al voltant d’una vintena de denúncies contra membres del govern local: “Fins ara, totes arxivades i espere que aquesta també”. De fet, aquest dimarts es va saber que un jutjat ha citat com a investigat el regidor de València Carlos Galiana arran d’una denúncia del mateix assessor del PPCV.

Comparteix

Icona de pantalla completa