Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol preveu culminar aquesta setmana el procés d’acolliment dels migrants de l’Aquarius

La secretària d’Estat de Migracions, Consuelo Rumí, preveu que aquesta setmana puga anunciar-se el tancament de l’alberg de Xest (la Foia de Bunyol) on van ser ubicats en un primer moment els migrants procedents de la flotilla de l’Aquarius per a ser derivats posteriorment a recursos especialitzats.

Totes aquestes persones tenen un permís d’estada per raons humanitàries de 45 dies, atorgat per raó de l’especial situació que van viure en el buc Aquarius i que acaba el pròxim 1 d’agost. D’aquesta manera, Rumí ha celebrat que l’executiu espanyol haurà culminat les gestions dins del termini.

En l’alberg de Xest hi ha encara 35 migrants. La majoria d’ells havien sol·licitat asil a França però se’ls ha denegat per no complir els requisits exigits pels gals, com ara ser francòfons o tindre família al país. En tot cas, reben tractament com a sol·licitants d’asil a l’estat espanyol i ja tenen assignada plaça. De fet, Rumí ha explicat que tot el procés podria haver culminat abans però s’estava esperant l’avaluació dels francesos.

Dels 629 migrants a bord de l’Aquarius, 80 van viatjar a França per a continuar el procés d’asil en el país veí i la resta estan sent o han sigut derivats a places d’acolliment d’un total de 13 autonomies.

En una trobada informativa, la ministra de Treball, Migracions i Assumptes Socials, ha assenyalat que l’acolliment de l’Aquarius és, per part del Govern d’Espanya, un “gest d’atenció humanitària”, però també un “toc d’atenció” en l’àmbit migratori.

De fet, ha recordat que l’estat espanyol ha rebut fins a l’1 de juny de 2018 un total de 20.781 sol·licituds de protecció internacional. Segons dades provisionals del Ministeri de l’Interior, aquesta xifra suposa més d’un 65% de les sol·licituds registrades en tot 2017 (31.731), un exercici en què pràcticament es va duplicar la demanda respecte a l’any anterior. Des del mateix ministeri, però, expliquen que només hi ha 8.000 places en Centres d’Acolliment a Refugiats (CAR), una xifra insuficient per a la demanda actual.

Comparteix

Icona de pantalla completa