Diari La Veu del País Valencià
Un jutjat cita com a investigat el regidor de València Carlos Galiana arran d’una denúncia de Luis Salom

El Jutjat d’Instrucció número 19 de València ha citat en qualitat d’investigat el regidor de Comerç i Relacions amb els Mitjans de l’Ajuntament de València en estimar una denúncia per un presumpte fraccionament de contractes relatius a la prestació del servei de comunicació en xarxes socials i gestió de la web d’aquesta àrea del consistori.

En una interlocutòria del passat 4 de juliol a què ha tingut accés Europa Press, el magistrat acorda citar com a investigat l’edil el 10 de setembre perquè preste declaració sobre els fets descrits en una denúncia presentada per l’assessor del grup municipal ‘popular’ Luis Salom i després de rebre l’informe emés pel Ministeri Fiscal sobre aquest tema.

En la denúncia que origina aquest procediment, consultada per Europa Press, s’exposa un possible fraccionament de contractes adjudicats per la regidoria que dirigeix el regidor de Compromís Carlos Galiana. El denunciant explica que es va adjudicar un contracte mitjançant procediment negociat sense publicitat a una empresa perquè s’encarregara de l'”assistència tècnica per a la gestió, manteniment, actualització i seguiment dels perfils institucionals de l’Ajuntament de València”.

En concret, l’escrit assenyala que el 29 de setembre de 2016 el regidor de Relacions amb els Mitjans va oferir, mitjançant una moció, un contracte per un import de licitació inicial de 29.500 euros més IVA (35.695€), una xifra que sis dies després va augmentar fins als 32.900 euros més IVA (47.432€). El contracte oferit era d’un any, però preveia una pròrroga de sis mesos per la qual el valor estimat del contracte ascendia a 58.800 euros més IVA (71.148€).

A aquesta oferta es van convidar tres empreses, però “no consta en l’expedient administratiu el justificant de recepció de dues” d’elles, segons indica la denúncia, que puntualitza també que aquesta possible adjudicació sí que es va publicar en l’anunci en el Perfil del Contractant de l’Ajuntament. No obstant això, no es va presentar cap altra mercantil. Finalment, el contracte es va adjudicar el 23 de febrer de 2017 amb una baixa oferida per l’empresa del 10%, 35.280 euros més IVA (42.688€). Inclosa la pròrroga, l’import ascendia a 52.929 euros més IVA (64.033€).

Més contractes menors

La denúncia també es refereix a un altre contracte menor consistent en la prestació del servei del pla de comunicació de xarxes socials i gestió de la web de la Regidoria de Comerç del consistori valencià, signat el 13 d’octubre de 2016 per un import de 5.580 euros més IVA (6.751€). A més, també es posa en qüestió un segon contracte menor a la mateixa persona adjudicatària del primer amb la mateixa finalitat, signat el 26 de gener de 2017, amb una durada des d’aquell mateix dia fins al 31 de desembre de 2017 i un import de 17.500 euros més IVA (21.175€).

Després de la prestació d’aquestos serveis, el denunciant apunta que el Servei de Comerç no disposa de cap contracte vigent per a la prestació d’aquestos serveis de comunicació, encara que “les xarxes socials segueixen funcionant amb normalitat”. Preguntat per aquest punt en ple, Galiana va afirmar que ara gestiona ell personalment les xarxes de la seua regidoria i que està estudiant l’adjudicació d’un nou contracte menor, segons s’indica en la denúncia.

En resum, el denunciant sosté que Galiana ha adjudicat “quatre contractes sense concurs públic per un import global de 113.377 euros, inclosa la pròrroga de sis mesos del contracte vigent de l’Oficina de Publicitat”. Així mateix, censura que es van encadenar dos contractes amb la mateixa persona i amb el mateix servei prestat en dos anys consecutius, sense procediment obert, per la qual cosa considera que s’hauria produït un fraccionament en superar els 18.000 euros del contracte menor al mateix proveïdor i objecte.

“Instrumentalització de la justícia per pur interés partidista”

Després de conéixer la decisió del titular del Jutjat d’Instrucció 19 de València, des de la regidoria de Galiana s’ha criticat que “aquesta és una més de les almenys 15 denúncies que ha interposat l’assessor imputat del grup municipal ‘popular’ Luis Salom contra els regidors de l’equip de govern”. En aquest sentit, han sostingut que aquestes denúncies, “en seu judicial, s’han anat arxivant una darrere d’una altra i solament persegueixen continuar embrutant la imatge de València instrumentalitzant la justícia per pur interés partidista”. Aquesta denúncia, han continuat, “entra en aquesta dinàmica d’intentar embrutar la tasca d’un regidor a través de titulars que després queden en res”.

Així mateix, han destacat que el grup popular té “nou dels seus deu regidors imputats per corrupció, així com gran part dels seus assessors i, fins i tot, el mateix partit en el marc del cas Taula”, per la qual cosa han acusat el PPCV d'”intentar fer veure que tots són iguals”. “El regidor Galiana no està investigat per corrupció, com sí que ho estan aquestos regidors i assessors, fins a arribar a més de 50 persones vinculades amb el grup municipal popular. Aquesta denúncia contra el regidor arriba després de les sentències condemnatòries al PP per la Gürtel valenciana i per Emarsa i després de les investigacions de Taula… No és casualitat”, han denunciat. A més, han assenyalat que “l’assumpte administratiu pel qual el PP interposa una denúncia considera una mateixa unitat administrativa dues regidories completament diferents”, la de Comerç i la de Relació amb els mitjans de comunicació, per la qual cosa consideren que “té un error de concepció de fons”.

Sobre l’assessor del PP que ha denunciat aquestos fets han destacat que “ja va presentar la mateixa denúncia interna, que va ser contestada dins del termini i en la forma escaient pels serveis municipals”. Igualment, han ressaltat que els tràmits administratius als quals es refereix la denúncia “van ser avalats per la signatura de dos secretaris municipals, que, com a habilitats nacionals, són qui indiquen quins passos s’han de donar, així com pels dos caps de servei i una cap d’oficina de les àrees en qüestió”.

Comparteix

Icona de pantalla completa