Diari La Veu del País Valencià
València recupera el mural d’Elías Taño dedicat als joves d’Altsasu i a tots els presos polítics

L’artista Elías Taño ha pintat aquest diumenge a València junt a un grup d’unes quaranta persones un mural en homenatge a tots els presos polítics del món. Des de primera hora del matí de diumenge, unes 40 persones van acudir a pintar el mural dissenyat per l’artista, entre ells, alguns familiars dels joves d’Altsasu empresonats per, suposadament, agredir uns guàrdies civils. L’obra substitueix el mural del barri del Carme que una contracta municipal va esborrar fa un mes (Fotogaleria).

El col·lectiu artístic, Atiro Hecho va organitzar i convocar una jornada festiva i reivindicativa invitant a “pintar els carrers novament” i a participar en una trobada solidària amb els joves d’Altsasu, una abraçada col·lectiva i una mostra d’afecte amb els companys presos polítics d’Euskal Herria i del món, segons va explicar el mateix Elías Taño al seu mur de Facebook aquesta setmana.

A aquesta convocatòria van respondre unes quaranta persones que junt a Taño van pintar el mural de grans dimensions ubicat a les parets del conegut com a solar dels Jesuïtes, a la cantonada entre el Passeig de la Petxina i la Gran Via Ferran el Catòlic. Durant el dia no s’ha produït cap incident tot i que un membre d’España 2000 sí ha passat i ha fet fotos del mural i de les persones que l’han pintat.

Permís de l’Ajuntament

Després que una de les empresa concessionàries de neteja de València esborrara el passat mes de juny el mural que havia realitzat l’artista al barri del Carme –argumentant que un veí havia advertit l’operari que contenia al·legories a ETA– el consistori va decidir atorgar-li un mur en blanc perquè Taño tornara a recrear el grafit on feia una crítica a la condemna del cas d’Altsatsu on huit acusats van ser sentenciats a entre dos i tretze anys de presó per l’agressió a dos guàrdies civils i les seues parelles en la localitat navarresa.

L’artista i diversos voluntaris porten des de primera hora pintant el mural. / DANIEL GARCÍA-SALA

La trobada vol denunciar “l’implacable avanç del feixisme” que “intenta fer callar les nostres veus i la nostra solidaritat entre pobles”, indicava la convocatòria, motiu pel qual es va convidar a tot aquell que vulguera a acudir al mur situat entre Gran Via amb el riu Túria a les 10 hores de diumenge, per a pintar col·lectivament un dibuix plantejat per l’artista amb què Taño pretén “visibilitzar aquesta greu injustícia judicial, política i humana”.

La jornada reivindicativa i festiva ha comptat amb músics d’Euskadi i dolçainers i tabaleters del País Valencià. A més a més, a l’acte han assistit els pares de dos joves, vinguts des d’Altsasu.

Comparteix

Icona de pantalla completa