Diari La Veu del País Valencià
Barceló nega que es maquillen les dades de les llistes d’espera de l’Hospital de La Ribera

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha assegurat que “no existeix possibilitat de maquillar” les llistes d’espera a l’Hospital de La Ribera ni hi ha hagut “ocultació” de dades. Barceló ha sostingut que, des del moment en què aquest centre hospitalari situat a Alzira va tornar a la gestió pública, la demora “ha augmentat tres dies solament”.

La consellera s’ha referit a la situació del departament de la Ribera en una compareixença en la qual ha explicat que aquest dijous ha rebut l’informe que va sol·licitar després de diferents informacions sobre les llistes d’espera quirúrgica. A més, ha recordat que només porten tres mesos de gestió pública des de la fi de la concessió administrativa i que el gruix de la demora es va produir abans de la reversió.

En concret, a març de 2015 era de 44 dies, l’any següent va augmentar a 48, en 2017 era de 54 i a març de 2018, “abans de la fi del contracte de la concessió, era de 62 dies. “A juny estem en 65. És a dir, la llista d’espera en aquestos mesos des que ens hem fet càrrec de la gestió ha augmentat tres dies solament, un dia per mes”, ha apuntat i ho ha atribuït al fet que hi havia un arrossegament de pacients.

Segons ha afirmat, no existeix cap possibilitat de maquillatge o tractament intern de les dades de la llista d’espera perquè els càlculs es realitzen des dels serveis centrals de la Conselleria i s’obté del programa informàtic Il·lumina, que calcula demores, esperes i altres dades d’activitat pel que “no existeix cap possibilitat d’alterar aquestes dades”.

Barceló ha sostingut que “no existeix llista d’espera estructural perquè no hi ha derivació de pacients a cap altre centre, per tant, no hi ha ocultació de cap dada”. La consellera ha apuntat que des que va finalitzar la concessió “s’han implementat plans d’augment de l’activitat quirúrgica per a corregir les possibles tendències a l’alça de la demora” i, en concret, s’ha augmentat el personal de reforç d’estiu, per tal de poder programar 160 quiròfans més que en 2017, fet que suposarà intervindre a uns “600 pacients més de l’activitat normal a l’estiu”.

A més, ha informat que està previst construir un nou quiròfan, que entrarà en servei a finals d’any, i que estan elaborant un pla de necessitats del departament de salut de la Ribera per a veure “com està i quines necessitats cal implementar per a millorar i continuar prestant un bon servei”.

També ha comentat que la inversió del Pla de reforç i substitucions d’estiu ha passat de 1,7 milions d’euros l’any passat a 2,8 en 2018 i que el Pla de vacances ha augmentat els reforços i obertures de consultoris en zones de major afluència turística com Sueca, Cullera i el Marquesat. Igualment, ha posat l’accent que entre abril i maig d’enguany, s’ha augmentat la plantilla en onze facultatius, quatre d’ells pediatres, i s’han contractat 19 infermeres i 9 auxiliars en l’UCI i 17 infermeres, 12 auxiliars i 7 zeladors en Urgències.

“Em sembla gravíssim que es graven converses de treball perquè això genera una desconfiança total en l’equip directiu a l’hora de transmetre directrius de treball”, ha assegurat, i ha defensat que eficàcia i eficiència no són qualitats només de la gestió privada sinó que també “formen part de l’ADN de la gestió pública”. A més, ha sostingut que és normal que els equips directius dicten normes “però en cap cas es va parlar de maquillar les llistes d’espera” sinó de “treballar i tindre una activitat efectiva per a rebaixar-les”.

Comparteix

Icona de pantalla completa