Diari La Veu del País Valencià
Més del 70% dels treballadors del tèxtil secunden la vaga convocada per CCOO

La vaga del tèxtil convocada per CCOO per a aquest dijous està tenint un seguiment del 75% al País Valencià, en un sector de professionals qualificats amb categories el salari de les quals és inferior als 14.000 euros anuals malgrat l’increment recollit en l’acord estatal. A l’atur estan convocats 20.000 treballadors del sector tèxtil valencià en defensa de la recuperació d’una indústria que “no pot devaluar més” les condicions salarials ja que, malgrat el sòl salarial de 14.000 euros fixat en l’acord estatal, algunes categories inferiors no arribaran a eixe mínim l’any 2021.

Així ho ha explicat el secretari general d’Indústria de CCOO-PV, Javier Galarza, que ha participat en la concentració que ha tingut lloc a les 11 hores davant la seu de la patronal valenciana ATEVAL a Ontinyent (Vall d’Albaida) i en la qual han reclamat un conveni digne.

Un sector en fase de recuperació i que genera riquesa no pot mantindre salaris per davall dels 14.000 euros anuals entre dones i joves, els qui més pateixen la precarietat laboral i en concret les dues categories més baixes de la taula salarial, que es queden en 12.843 euros.

Segons Galarza, l’increment de l’Acord per l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) per als anys 2018, 2019 i 2020 “incompleix” la barrera dels 14.000 euros anuals per a “traure els treballadors de l’exclusió”. Aquesta vaga té lloc un dia després que la patronal del sector tèxtil i confecció i el sindicat UGT hagen signat el preacord del conveni estatal del sector, que recull un increment salarial del 2% en 2018 i 2019 i del 1,8% en 2020.

Aquest preacord, que té una vigència de tres anys (2018-2020), recull, entre altres coses, un increment del salari mínim intertextil d’un 3% cadascun dels anys de vigència, una revisió salarial del 0,5% sobre l’IPC real o un complement de fins al 100% en els casos de malaltia professional.

El representant sindical ha lamentat que la patronal i el sindicat UGT “no han volgut reconéixer una evidència” i els treballadors del sector estan decebuts perquè se senten “abandonats”. La presència de dones i joves en el sector tèxtil és reduït al País Valencià, dedicat a fabricació de telers, però molt alt en tèxtil i confecció a Catalunya i Galícia, on estan les grans marques i on entre el 60 i 80% del treballadors són dones.

CCOO és, segons Galarza, el sindicat majoritari en el sector amb més del 50% de representació, mentre que la resta es divideix entre UGT i altres sindicats minoritaris. En la resta d’autonomies fabricadores –Catalunya, Galícia, Madrid– la vaga està sent secundada per vora el 70% de treballadors, segons han indicat aquestes fonts.

Pel que fa a les dades de seguiment de la vaga en les principals autonomies afectades, a Catalunya i Galícia ha sigut del 75% i el 80%, segons ha explicat aquest dijous la responsable del sector tèxtil de CCOO, Carmen Expósito, durant la manifestació que el sindicat ha convocat a Madrid coincidint amb la jornada de vaga.

Comparteix

Icona de pantalla completa