Diari La Veu del País Valencià
Compromís registra una proposició de llei perquè el Congrés fiscalitze la Casa Reial

Compromís ha registrat una proposició de llei al Congrés que inclou diverses reformes per a incrementar la transparència de la Casa del Rei de manera que la cambra baixa puga fiscalitzar els comptes de l’Executiu i tant el Rei com els membres de la Família Reial hagen de fer una declaració de béns i una altra d’activitats similars a les quals publiquen els diputats i senadors.

La coalició valencianista ha decidit presentar aquesta iniciativa després de “l’escàndol” que han suposat les revelacions de Corinna –a la qual el diputat Ignasi Candela, s’ha referit com a “exparella sentimental de Juan Carlos I”– sobre les “presumptes activitats de corrupció i blanqueig de capitals” del Rei emèrit.

Segons Candela, ha sigut l'”opacitat” que regna entorn de la Prefectura de l’Estat el que ha propiciat aquestes presumptes irregularitats i, per a posar-li fi, Compromís planteja desenvolupar l’article 65.1 de la Constitució.

Compareixences sobre els comptes

Aquest precepte estableix que el Rei “distribueix lliurement” l’assignació que tots els anys rep via Pressuposats Generals de l’Estat per “al manteniment de la seua família i casa”. Aquest article s’ha esgrimit habitualment per a defensar que els comptes de la Casa Reial no poden ser fiscalitzades, però en Compromís refutan aquesta tesi.

De fet, Candela sosté que el fet que el Rei distribuïsca aquesta suma total com considere, no implica que aquest repartiment no puga ser objecte d’anàlisi per part del Congrés. I, partint d’aquesta base, la llei registrada per la seua formació obri la porta a aquesta fiscalització parlamentària.

“És una matèria delicada que alça moltes butllofes, però si ens exigim transparència a nosaltres mateixos hem d’exigir-li-la també a la Casa Reial”, ha subratllat el diputat de Compromís, qui ha demanat “valentia” a la resta de grups per a aprovar la seua iniciativa.

“Juan Carlos de Borbó és la prova fefaent que l’opacitat i la falta de transparència de la Casa Reial posa en evidència la reputació del país. Hem de tindre la certesa que en l’actual Casa Reial no ocórrega ni puga ocórrer el mateix”, ha argumentat Candela.

Finançament indirecte

En concret, la proposició de llei contempla que compareguen al Congrés aris càrrecs de la Casa del Rei per a donar compte de com es gasta aquestos diners que el monarca rep dels Pressupostos. Així, la persona responsable de l’Oficina d’Intervenció haurà de donar compte dels seus informes anuals, mentre que qui estiga al capdavant de la Secretaria General haurà d’explicar el Pressupost de la Casa i la seua distribució.

A més, Compromís vol que el Rei i altres membres de la Família Reial estiguen obligats a publicar en la seua pàgina web la declaració d’activitats que li proporcionen o puguen proporcionar ingressos econòmics, així com els seus béns patrimonials. A més a més, es demana que el monarca faça com els parlamentaris alts càrrecs hauran de fer sengles declaracions quan ingressen en la família, quan l’abandonen o quan modifiquen la seua situació en aquesta.

Finalment, la iniciativa recull una modificació de la Llei General Pressupostària perquè el Govern haja d’afegir annexos als Pressupostos per a aclarir exactament quants diners de diferents partides acaben sent destinats de forma indirecta a la Prefectura l’Estat.

Comparteix

Icona de pantalla completa