Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana explicacions a Europa per l’exclusió dels cítrics del nivell màxim de protecció contra plagues

La Unió Europea ha decidit excloure els cítrics del nou reglament per al control de les plagues i malalties que entren en els carregaments vegetals importats de països tercers. Davant aquesta nova situació, Compromís ha elevat una sèrie de preguntes a la Comissió Europea (CE) per a reclamar explicacions. La coalició lamenta en un comunicat que la normativa impulsada a Brussel·les és un “nou colp contra el sector citrícola valencià”, ja que la Comissió Europea ha “tornat a obviar els països del sud en l’aplicació del nou reglament per al control de les plagues.

En concret, critica l’article 42 del reglament, referent als vegetals d’alt risc i que “exclou de la màxima protecció els cítrics, una situació que xoca amb els interessos del camp valencià, que torna a sentir-se apunyalat per les polítiques agràries europees”. La formació pretén, a més, amb la petició d’explicacions, “conscienciar de la importància de la protecció del sector citrícola, vulnerable a les plagues com la taca negra o el greening, que ha arribat en multitud d’ocasions a través dels cítrics importats des de Sud-àfrica”.

El seu portaveu en el Parlament Europeu, Jordi Sebastià, ha acusat la Comissió Europea de “fer paranys amb el nou reglament per a afavorir la importació de països tercers mentre perjudica els països del sud d’Europa”. Compromís considera que la nova normativa de prevenció de plagues, en la qual la formació ha estat “treballant i controlant”, és “bona” però puntualitza: “Si no s’aplica, la convertim en paper mullat i en un greu perjudici per als nostres productors”.

Per la seua part, el diputat Enric Bataller ha demanat “més contundència i celeritat” al ministre d’Agricultura, Luis Planas, a qui, d’altra banda, agraeix el seu “nou tarannà davant les problemàtiques del camp valencià”. Bataller ha demanat a Planas “actuació davant una situació que podria posar en risc la producció citrícola, així com d’altres productes que també han sigut exclosos d’aquest nivell de protecció”. “Sobretot, després que el mateix Planas reconeguera que a vegades ‘la Comissió Europea no assumeix les seues plenes responsabilitats’ en matèria fitosanitària”, ha resolt.

Des d’AVA-Asaja s’ha considerat “absolutament decebedor” per als interessos de l’agricultura valenciana. En un comunicat, l’entitat agrària ha criticat la proposta de la Comissió Europea per a introduir certs canvis en la reglamentació actual a fi de millorar el control de les plagues i malalties que entren en els carregaments vegetals importats de tercers països.

Per la seua banda, la Unió de Llauradors ha demanat al ministre Luis Planas que destine major inversió per a la prevenció i lluita contra les plagues i que trasllade a Brussel·les –aprofitant la seua reunió del Consell de Ministres– la necessitat de donar suport a aquesta línia.

Comparteix

Icona de pantalla completa