Marzà recorda el model d'ensenyament del Consell: "Escola concertada només on no hi arribe la pública"

El conseller d'Educació critica la "incoherència total" del PPCV i la "indefinició" de Ciutadans
/ València
14 juliol 2018 01:00h
El conseller d\'Educació, Vicent Marzà, va defensar en el Senat el nou model d\'escola proposat pel seu departament.

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha defensat que el model del seu departament sobre l'ensenyament concertat està "clar": "escola pública i, on no arribe, concertada; però no més enllà". Per contra, ha dit que desconeix quina és la proposta de l'oposició i ha criticat la "incoherència total" del PP i la "indefinició" de Ciutadans.

El debat sobre la concertada ha tornat a primera línia aquesta setmana després de la compareixença de la ministra d'Educació, Isabel Celaá, on anunciava que el govern espanyol derogarà alguns articles de la LOMCE –com el 109.2, que permet que la programació de l'oferta de places escolars s'establisca per "demanda social"– perquè la concertada siga "complementària a les necessitats d'escolarització".

Preguntat sobre l'escola concertada, el titular d'Educació de la Generalitat ha asseverat, en una entrevista concedida a Europa Press, que aquesta xarxa "té tot el sentit del món quan l'oferta pública no arriba a atendre bé tots els xiquets i xiquetes, però no té cap sentit que l'oferta es duplique quan no hi ha cap alumne que s'haja quedat fora de les places públiques, perquè no és un ús eficient dels recursos".

Una qüestió política

Marzà s'ha referit a la decisió de la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia valencià de reconéixer el dret a huit centres a renovar els concerts educatius en considerar, en la majoria dels casos, que la negativa de la Conselleria d'Educació a aquesta renovació no està motivada ni justificada com exigeix la jurisprudència de l'alt tribunal.

Sobre aquest tema, el conseller ha apuntat que es tracta d'"una qüestió de model". "El que està determinant la secció quarta del TSJ, per a nosaltres, és un canvi de model; no ho compartim i, per tant, recorrerem fins que es pronuncien les instàncies més altes, perquè tenim claríssim que l'escola concertada té tot el sentit del món quan l'oferta pública no arriba a atendre bé tots els nostres xiquets i xiquetes, però no té cap sentit, i ens reafirmem, que l'oferta es duplique", ha argumentat.

"Pensem –ha prosseguit– que ha de ser un debat polític, i no tan jurídic, perquè per a nosaltres està fonamentat". També ha convidat els partits en l'oposició a dir quina és la seua proposta. En primer lloc, ha atribuït "indefinició" a Ciutadans, que "diu que s'ha de fer un ús eficient dels recursos públics i a Múrcia i altres territoris donen suport a esmenes que lleven diners als concerts però ací reclamen el contrari". En el cas del PPCV, ha acusat aquesta formació d'"incoherència total" i ha subratllat que ha sigut el govern del Botànic "qui ha recuperat drets laborals dels treballadors de la concertada als quals el PP els devia més de sis milions d'euros des de 2009 i nosaltres ho hem pagat".

Millorar les condicions laborals dels docents

En aquesta línia, ha remarcat que en l'actualitat hi ha en el sistema 500 professors més en centres concertats que en maig de 2014 i molts d'ells sób docents d'atenció especial i d'FP bàsica. "És a dir, aquells que atenen l'alumnat en risc d'exclusió en coherència amb allò que nosaltres sempre hem dit: si un centre privat concertat està fent una funció social, tindrà més recursos". Així mateix, ha reivindicat que des de la Conselleria "s'han millorat les condicions laborals" d'aquestos docents "i ho seguirem fent".

En aquest context, la Conselleria farà efectiu a partir del curs vinent el pagament dels mesos de juliol i agost al professorat interí de la concertada. D'aquesta manera, tots aquells que treballen des de l'1 de setembre de 2018 ininterrompudament cobraran aquestos mesos d'estiu. La inversió prevista per a aquesta fi és de 877.000 euros. També s'augmentarà per a la concertada la baixa de paternitat de quatre a cinc setmanes a partir del curs que ve, cosa que tindrà un cost estimat d'un milió d'euros.

next