Diari La Veu del País Valencià
El sistema de dependència atén vora 70.000 persones mitjançant algun servei o ajuda econòmica

El sistema d’atenció a la dependència atén actualment 69.445 persones a través d’algun tipus de servei o prestació econòmica, segons es desprén de l’informe que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que es pot consultar en la pàgina web d’aquest departament.

Durant el mes de juny s’han incorporat al sistema un total de 2.032 persones; si es conta des de gener, en són 13.462. Cal destacar que des de juliol de 2015 s’han incorporat 50.461 nous beneficiaris al sistema de dependència. En novembre eren 59.478 les persones ateses, mentre que l’exercici de 2017 es va tancar amb 61.745 beneficiaris.

“Aquesta agilització en la resolució d’expedients i en la incorporació de nous beneficiaris al sistema respon al pla d’impuls dissenyat per la Conselleria amb l’objectiu de reduir el nombre de persones pendents d’atendre que hi havia a l’inici d’aquesta legislatura i que arribava a les 45.000 persones”, indiquen des de l’administració. Des d’aleshores, la llista d’espera s’ha reduït en 26.982 persones. Respecte al nombre de sol·licituds presentades, des de principis d’any s’han registrat 11.410 noves sol·licituds, 2.718 en el mes de juny.

Rànquing d’execució

El nou sistema de valoracions implantat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives també ha permés incrementar “de forma constant i progressiva” el nombre de valoracions. Així, durant el primer semestre s’han realitzat 15.699 valoracions, 2.739 d’elles durant l’últim mes.

Aquest increment en el nombre de valoracions respon “a la bona gestió dels equips dels serveis socials municipals”, indiquen des de la Conselleria. Així, cal destacar que tots els municipis amb menys de 10.000 habitants tenen un grau d’execució del 100% en expedients resolts.

Dels municipis d’entre 10.000 i 50.000 habitants, els cinc amb major nivell d’execució són Riba-roja de Túria (el Camp de Túria), Canals (la Costera), Teulada (la Marina Alta), Alfàs del Pi (la Marina Baixa) i l’Alcora (l’Alcalatén), tots ells amb vora el 90% executat.

Finalment, entre els municipis de més de 50.000 habitants lideren el rànquing d’execució les localitats d’Oriola (el Baix Segura), Elda (el Vinalopó Mitjà), Sagunt (el Camp de Morvedre), Paterna (l’Horta Oest) i Castelló de la Plana (la Plana Alta).

Prestacions econòmiques

Pel que fa al cost de les prestacions econòmiques, la Conselleria ha abonat en la primera meitat de 2018 un total de 129,9 milions d’euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments i retroactivitat. L’import de la nòmina de juny ascendeix a 22,7 milions d’euros.

De les 69.445 persones en situació de dependència incloses en el sistema, el 46% rep atenció especialitzada a través de serveis residencials, centres de dia, habitatges tutelats, centres d’atenció primerenca, centres de rehabilitació i integració social o a través d’una prestació econòmica vinculada a servei residencial o de centre de dia. La resta rep una prestació econòmica per a cuidador de l’entorn familiar, tal com el sol·licitant i la seua família i el treballador social acorden com a millor recurs per a la situació personal del demandant.

Comparteix

Icona de pantalla completa