Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València vol posar 43 càmeres per a acabar amb els atacs contra els monuments protegits

El servei de Patrimoni Històric i Artístic de l’Ajuntament de València està enllestint el projecte de videovigilància d’edificis BIC (Bé d’Interés Cultural) de la ciutat, segons ha anunciat Glòria Tello, regidora de la Delegació de Cultura, de qui depenen aquestos edificis i qui és responsable de la sol·licitud per a incorporar un sistema de videovigilància amb càmeres de seguretat per a la seua protecció davant possibles actes vandàlics.

Els edificis per als quals se sol·licita la videovigilància són la Llotja, les Torres de Serrans i de Quart, les Drassanes, l’Almodí, el Palau de Cervelló i el Museu de la Ciutat. L’Ajuntament es planteja l’extensió de la seua xarxa de fibra òptica per a garantir la connexió de totes les càmeres d’aquestos edificis amb la instal·lació existent a la Central de Policia Local, on es podran visionar les imatges emmagatzemades quan siga necessari.

Tello ha destacat, entre altres punts clau del projecte, que es pretén que les càmeres siguen d’alta definició, amb reducció dinàmica intel·ligent de soroll; que puguen captar vídeo durant la nit –aquestes es col·locaran en fanals i façanes–, i que es permeta la gravació continuada durant 30 dies. Una vegada finalitze eixe període, se sobreescriuran les dades de forma automàtica. El visionat de les imatges es pot fer tant des del centre de control de la Policia Local com des dels centres de control dels edificis protegits.

La motivació del projecte és la vigilància dels edificis per a contribuir a la reducció d’actes vandàlics. Les agressions contra monuments declarats BIC es va disparar durant els primers mesos de 2017. Primer van ser atacades amb pintades les torres de Serrans i les de Quart i, després, es van produir incendis a la Catedral. Posteriorment, van tornar a ser agredides les antigues portes de la ciutat del carrer Guillem de Castro. L’últim cas va succeir el passat 7 de febrer durant la matinada, quan a primeres hores del matí algú va avisar el col·lectiu Cercle per la Defensa del Patrimoni (GHPVLC) que havien aparegut pintades –tractant d’inculpar Podemos i el sindicat CGT– a la façana i la porta de la Llotja de la Seda.

“És una plaga”, sostenia rotundament el portaveu del Cercle per la Defensa del Patrimoni, César Guardeño, qui va presentar una denúncia per la via penal per a tractar de posar fre al vandalisme, però, paral·lelament, va demanar al consistori que fera el mateix i que mamprenguera de manera “urgent” els tràmits per a instal·lar càmeres de vigilància per a tractar de dissuadir els vàndals i acabar les agressions contra el patrimoni.

Amb el sistema que planteja el consistori, amb una total de 43 càmeres per a acabar amb els atacs, es podrà identificar les persones implicades en les incidències i, a més, servirà com a potent mètode dissuasiu, en part gràcies als cartells que indicaran que la zona està controlada per càmeres.

Distribució de les càmeres

Es planteja la instal·lació de huit càmeres a la Llotja; altres huit a l’Almodí; altres sis tant a les Torres de Serrans com a les de Quart i les Drassanes; cinc més al Museu de la Ciutat, i unes altres quatre al Palau de Cervelló, ha informat el consistori en un comunicat.

“Estem fent un treball molt important per recuperar, posar en valor i difondre el gran patrimoni històric i artístic que tenim els valencians i les valencianes i, per això, és fonamental no sols apel·lar a la col·laboració de tota la ciutadania per a protegir-los al màxim sinó també garantir la seua seguretat amb sistemes com aquest de videovigilància”, ha explicat Tello.

El pressupost base de licitació d’aquest projecte supera els 508.000 euros. Ara aquest projecte fet per Patrimoni Històric i Artístic es complementarà amb la part realitzada per Policia Local i les dos parts juntes s’enviaran a la Delegació del Govern perquè done el vistiplau i comence la tramitació del projecte.

En un acte celebrat en febrer, l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ja va reconéixer que l’aparició de pintades a la Llotja havia suposat “un element d’activació” per a començar els tràmits per a la instal·lació de càmeres en aquest monument i en altres, com podrien ser les Torres dels Serrans o les Torres de Quart.

Ribó també va explicar que “no es pot posar un policia en cada lloc 24 hores al dia” i que, per això, s’instal·laran càmeres. “Si la gent no ho respecta, no hi ha més motiu que fer-ho”, va justificar. Per a l’alcalde, és important protegir aquestos edificis “perquè hi ha actes de vandalisme” i va explicar que “estem demanant càmeres des de Cultura i des de Seguretat”. També va avançar que s’elaborarien els expedients corresponents per a passar-los a Delegació del Govern, “que és a qui correspon autoritzar la instal·lació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa