Diari La Veu del País Valencià
Consulta mèdica per telèfon i un calendari dels tractaments, les noves funcions de l’app GVA+Salut

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha actualitzat l’aplicació GVA+Salut, una ferramenta que ja ha sigut descarregada per vora 152.000 usuaris per a demanar cita al seu centre de salut. A aquesta funció se li n’han sumat ara dues més. D’una banda, els pacients podran controlar la seua medicació a través del telèfon mòbil, dins de l’apartat de ‘farmàcia’. D’altra banda, a l’apartat de ‘cites’, que ja existia, se li ha afegit l’opció de sol·licitar una consulta telefònica amb el personal mèdic o d’infermeria.

Quan s’accedeix a l’apartat de ‘farmàcia’ per primera vegada, apareix un quadre on es demana que s’escanege el codi de barres de l’últim full de tractaments vigent. Només amb aquest gest, al mòbil ja apareixerà tota la informació relacionada amb els medicaments prescrits. És important que siga l’última recepta electrònica que ha rebut el pacient; si no, no val.

Una vegada registrada la recepta més recent, a l’aplicació apareixen tots els medicaments i, clicant-hi a sobre, detalls com la dosificació; les possibles precaucions que cal prendre quan s’usa; la data d’inici i final del tractament, i el preu que té, així com l’aportació que fa la persona –en el cas de la ciutadania exempta de copagament posa 0 euros–.

“És important que el pacient conega en tot moment les recomanacions que fa el facultatiu en relació a la presa de medicaments. En moltes ocasions, un sol pacient té pautades diferents medicacions i, d’aquesta manera, s’aconsegueix reagrupar en un mateix dispositiu els consells i pautes de cadascuna d’aquestes”, ha indicat la consellera Ana Barceló.

Aprofitar les noves tecnologies per a evitar els oblits

Amb l’actualització, ara l’aplicació també incorpora la possibilitat d’enviar un missatge al calendari de l’usuari perquè li recorde el dia que ha de recollir la medicació de la farmàcia. Amb aquestes alertes es pretén evitar que caduque la recepta, cosa que obligaria el pacient a haver d’anar al centre de salut perquè li n’entregaren una de nova.

Per a Barceló, “hem de gestionar cada dia moltíssima informació” i per això cal “aprofitar tots els avantatges que ens brinden les noves tecnologies”. “Per això, considerem que aplicar-les en la sanitat és important, perquè és una manera de millorar el funcionament del nostre sistema”.

Cites presencials i telefòniques per a tota la família

Respecte de l’altra funció, la de les ‘cites’, fins ara només es podia demanar una consulta presencial, és a dir, l’usuari sol·licitava una cita prèvia mitjançant l’aplicació per a ser atés el dia i hora que fóra possible. Amb l’actualització de GVA+Salut, els pacients també poden demanar cita telefònica. L’aplicació dóna l’opció d’escollir dins de l’agenda del personal mèdic, d’infermeria i, també, d’especialitats com la salut sexual. A més, l’aplicació permet gestionar un sol usuari o diversos –fins a tres més–, de manera que pot tindre un ús familiar.

Des de la conselleria assenyalen que la cita telefònica “no substitueix l’atenció mèdica, sinó que s’incorpora per a completar-la i diversificar-la ajudant així a millorar l’atenció i a personalitzar-la”. “Els pacients de vegades necessiten realitzar una consulta sobre pautes diàries, preguntar algun dubte o qualsevol gestió del dia a dia que pot ser resolta per telèfon amb el seu metge o amb el personal d’infermeria”, afegeixen. Les agendes dels professionals s’han preparat per tal de poder facilitar aquesta nova opció a la ciutadania. No obstant això, en la presentació de l’aplicació als mitjans s’ha explicat que si no apareix la icona de la cita telefònica, és perquè el centre que correspon a l’usuari encara no ho ofereix. En un termini curt, però, tots ho tindran activat.

Accés ràpid al 016 i al servei d’emergències

GVA+Salut, disponible per a Android i iOS, facilita l’accés a la modificació i anul·lació de cites mèdiques i ofereix informació a l’usuari sobre quin centre de salut i quin hospital li corresponen, així com el tipus d’especialitats que ofereixen. L’aplicació també possibilita descarregar les cites al calendari i els justificants mèdics d’assistència al mòbil.

Aquesta ferramenta també dóna la possibilitat d’una marcació ràpida per a posar-se en contacte amb el 112 (assistència per a emergències) i amb el 016 (atenció a víctimes de maltractament masclista).

Comparteix

Icona de pantalla completa