Diari La Veu del País Valencià
El llegat de Miguel Hernández torna a Elx temporalment

La ciutat d’Elx (Baix Vinalopó) torna a acollir el llegat del poeta Miguel Hernández a través d’una exposició temporal en el Museu Arqueològic i d’Història (MAHE), on es mostrarà fins al pròxim 26 d’agost un ampli recorregut per la vida i obra del poeta oriolà.

‘Miguel Hernández, a plena llum’ recull panells fotogràfics de gran format, manuscrits, llibres, correspondència, premsa de l’època i objectes que formen part del llegat del literat que es conserva a Quesada (Jaén). A través de deu àrees temàtiques, l’exposició ofereix un visió de la figura de Miguel Hernández, des de la seua infància, educació i influències literàries fins a la seua captivitat passant pel seu compromís polític i la Guerra Civil.

Elx serà l’única ciutat del País Valencià que albergarà aquesta mostra. A partir del pròxim setembre, començarà el seu periple per tot el món, segons ha informat hui l’alcalde del municipi il·licità, Carlos González. D’aquesta forma, el llegat del poeta torna a aquesta localitat en la qual es va preservar durant 60 anys i de la qual va eixir en 2012, després que l’Ajuntament d’Elx no arribara a un acord amb els hereus del poeta, que finalment van vendre’l a la Diputació de Jaén.

Entre les pertinences del poeta destaca una carta amb capçalera de l’Hotel Astoria de Leningrad que ell va remetre a la seua esposa, Josefina Manresa, amb data 14 de setembre de 1937, així com diversa correspondència des de la presó, un exemplar del periòdic Frente Sur, de març de 1937, amb la publicació del poema Aceituneros i les plaques de fusta d’identificació de presos amb el seu nom.

A més de manuscrits del Premi Nobel de Literatura Vicente Aleixandre, s’hi troben el retrat del poeta realitzat a la presó madrilenya de Conde de Toreno pel dramaturg Antonio Buero Vallejo i el dibuix de Miguel Hernández amortallat, realitzat pel seu company de presó Eusebio Oca.

Abans d’arribar a Elx, la mostra va arrencar a Jaén i tot seguit va visitar Sevilla i Granada. Després de la seua estada a la ciutat il·licitana, es presentarà a Dublín, Manchester, Nova York, Chicago i Manila (Filipines) per a tornar després a Europa i exposar-se a Tolosa de Llenguadoc (França) –ciutat germanada amb Elx– i París, en col·laboració amb l’Institut Cervantes.

En novembre de 2019 tornarà a l’Estat espanyol per a instal·lar-se a Madrid i després tornarà a Jaén, on es mostrarà al Palau de Villardompardo des de mitjan desembre del pròxim any fins a gener de 2020.

Aquesta proposta és una de les principals activitats commemoratives del 75é aniversari de la defunció del poeta, una efemèride que a Elx va comptar l’any passat amb diversos esdeveniments editorials, com ara la publicació de les obres completes del poeta a càrrec del professor Jesucristo Riquelme. L’exposició està organitzada per la Diputació de Jaén i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Elx, la Generalitat, la Junta d’Andalusia i l’Institut Cervantes.

Comparteix

Icona de pantalla completa