Diari La Veu del País Valencià
El PPCV aprofita la renúncia de Rodríguez per a posar tots els partits a la cistella de les pomes podrides

Sense la presència de Jorge Rodríguez i breu. Així es pronosticava el ple extraordinari que es va celebrar aquest dijous per a ratificar la renúncia del ja expresident socialista de la Diputació de València. De la hipòtesi inicial sols es va complir la primera part, atés que el procediment es va allargar més del previst després que la màxima responsable –tot i que temporal– de la corporació provincial, María Josep Amigó, va donar l’oportunitat als diferents grups d’intervindre, una concessió que s’explica per l’especial conjuntura que travessa la institució. Oberta la porta al debat, el PPCV no va voler pedre l’oportunitat de deixar palés un missatge: la corrupció és cosa de tots els partits polítics.

La seguretat i la comoditat de la diputada Contelles es va fer evident des del començament de la seua intervenció: “Qui diria que el caçador seria tan prompte caçat?”, va formular. La portaveu popular portava la lliçó estudiada de casa i això es va comprovar quan va recordar alguns detalls, com ara el dia que Rodríguez va ser detingut. “El 27 de juny tot es va acabar. No són contractets irregulars, és una presumpta malversació i prevaricació de fons públics”, va sentenciar.

La portaveu del PPCV, Mari Carmen Contelles, va criticar la decisió de l’equip de govern de la Diputació de València de liquidar Divalterra. / DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

La ironia també va estar present en determinats moments, especialment quan es referia als dos partits –PSPV i Compromís– que es troben implicats en el cas Alqueria. “Vosaltres, els honrats, voleu fer creure que sou víctimes del meu partit. Però, no. Sou víctimes de vosaltres mateixos”, va asseverar. Així mateix, l’anunci del tancament de Divalterra tampoc no va passar inadvertit per a Contelles, que va defensar la necessitat de mantindre-la oberta a tota ultrança. Així, els populars han passat de sobresaltar-se dels escàndols derivats d’Imelsa a convertir-se en els grans defensors dels treballadors. “Els empleats públics de Divalterra s’han deixat la pell en els últims anys i ara pretenen enviar-los a l’atur”.

“Rodríguez, a diferència de Rus, ha donat exemple”

El portaveu de l’equip de govern, Pablo Seguí, va assegurar que no entraria en el “i tu més” que va iniciar Contelles. Però, la promesa de Seguí va quedar en l’aire. Així, davant la insistència de la portaveu popular a extrapolar la corrupció a tots els partits, Seguí va voler matisar: “No tots som iguals. És una qüestió de temps. Estic convençut que la justícia ho dirà”.

Seguí va aprofitar gran part de la seua intervenció per a defensar la gestió i l’actitud de Rodríguez davant les sospites de corrupció en el marc del cas Alqueria. “Rodríguez, a diferència de Rus, ha donat exemple. Ha preferit apartar-se i això és una cosa que tots no fan”, va asseverar. Així mateix, va posar en valor el treball dut a terme en els darrers tres anys i va assegurar que els ajuntaments reben “el triple de recursos econòmics” que durant l’etapa dels populars. “Estem orgullosos d’haver desterrat les pràctiques irregulars que abans es feien a l’hora de repartir els diners”, va afegir.

El fet que el portaveu de l’equip de govern disposara de més minuts que la resta de partits–atés que va parlar en representació del seu grup– va provocar una disputa entre Contelles i Amigó. “Si has pogut parlar ha sigut gràcies que jo ho he autoritzat”, li va recriminar la presidenta en funcions després que la portaveu popular murmurara mentre intervenia Seguí.

La solució de Ciutadans: Un govern tècnic

L’enfrontament entre el PPCV i l’equip de govern va deixar Ciutadans en una posició d’àrbitre que la portaveu Mamen Peris va aprofitar per a desmarcar-se “dels corruptes”: “En aquestos anys s’han mostrat incapaços de gestionar ajustant-se a la llei”. Peris va recordar les paraules que va pronunciar Rodríguez durant la seua presa de possessió per a posar-lo en evidència. “Quina decepció! Tres anys després res no ha canviat”, va lamentar.

Ciutadans no avala que el nou president de la corporació provincial siga el socialista Toni Gaspar, que serà nomenat el proper 17 de juliol. Per això, aquest dijous va anunciar que proposaran a Amigó un govern transitori on tots els partits estiguen representats. “Allò normal seria que els ciutadans pogueren elegir nous representants però, com que no es pot dissoldre la cambra, proposem un govern tècnic fins a maig de 2019”, va explicar.

En aquest sentit, des del PPCV van advertir als grups polítics que si donen el vistiplau a Gaspar, hauran “d’assumir el cost polític” de la decisió. “Mantindre l’actual govern sense conéixer l’envergadura del cas Alqueria és una irresponsabilitat”, va criticar Contelles.

Comparteix

Icona de pantalla completa