Diari La Veu del País Valencià
El nou director de la Banda Municipal de València ja era el preferit dels músics quan en 2012 es va triar Bonete

Rafael Sanz-Espert debutarà com a nou titular de la Banda Municipal de València el proper diumenge, 22 de juliol, durant la clàssica actuació de clausura del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, mentre el jurat està deliberant els premis de la secció d’Honor. El mestre valencià, antic saxofonista de l’agrupació professional, ha arribat per a rellevar Fernando Bonete, que va ser destituït el passat 22 de juny. El nom ja va sonar amb força en 2012, quan els professors de l’agrupació van votar pel director de Llombai, que es va imposar en una enquesta interna a Bonete, qui finalment es va fer amb la titularitat.

El cessament el passat 22 de juny de Fernando Bonete com a director titular de la Banda Municipal de València després de sis anys al capdavant de la formació municipal no va ser una decisió sobtada. Abans d’anunciar oficialment, a través d’un comunicat, que el consistori prescindia dels serveis artístics del mestre castellanomanxec, la regidora de Cultura, Glòria Tello, va estat “molt de temps fent-li voltes”. Així ho va reconéixer aquest dijous, durant la presentació del Certamen Internacional de Bandes de Música de València, un acte on es va aprofitar per a donar a conéixer el nou titular de la formació municipal, Rafael Sanz-Espert. El nom del mestre valencià, però, es va anunciar en la mateixa nota de premsa en què el consistori va fer pública la destitució de Bonete.

La destitució de Bonete va ser un “canvi rumiat”, va dir Glòria Tello. La Banda Municipal de València necessitava fer un gir per a “ampliar mires”, un colp d’efecte artístic indefugible i més “després que molta gent em transmetera, des de fa molt de temps, que s’estava estancant” la formació musical, va explicar la responsable del Palau. Bonete, per tant, com va avançar aquest diari, va ser destituït el 22 de juny i el mateix dia es va designar Sanz-Espert com a titular de la formació bandística, qui aquest dijous va aprofitar per a plantejar que el seu repte serà “conduir la Banda Municipal de València a ser reconeguda com la millor banda d’Europa” i que aquesta “siga un referent mundial”.

Els plantejaments artístics de Sanz-Espert “encaixaven” en les línies que volia la regidoria per al futur de la Municipal de València. / PALAU DE LA MÚSICA

Tello ja va passar per la mateixa situació quan va haver de decidir la destitució de Yaron Traub com a titular de l’Orquestra de València. Ara, però, la mesura afectava l’altra agrupació musical professional depenent de l’Ajuntament de València. “Hauria sigut més fàcil no fer-ho”, va advertir la regidora de Cultura però es va prendre la decisió de la destitució i es va advocar per un projecte artístic, el que representa Rafael Sanz-Espert, va afegir, de manera que es va descartar la convocatòria d’un procés selectiu.

La tria del fins a aquesta setmana director de la Banda Municipal de Madrid per a fer-se càrrec de la formació valenciana es va fer optant per un perfil artístic concret i no convocant un concurs públic –com farà l’agrupació madrilenya per a substituir Sanz-Espert– però hi havia “premura” per a comptar amb un nou mestre que es fera càrrec dels concerts, va indicar Tello. A banda de la rapidesa per a nomenar un nou director, Sanz-Espert “és empleat públic de l’Ajuntament i estava en comissió de serveis a Madrid”, va recordar Tello sobre l’actual titular, qui ja va formar part de la Municipal de València com a professor de saxòfon.

Els plantejaments artístics de Sanz-Espert “encaixaven” en les línies que volia la regidoria per al futur de la Municipal de València, però, a més a més, va afegir Tello, el nom “la banda l’havia reprovat” a través d’una enquesta interna que s’hauria fet “fa temps” i on “el nom de Rafa va eixir amb majoria aixafant”. En 2012, a través dels habituals qüestionaris que es traslladen a les formacions, més del 90% dels músics ja van optar per Sanz-Espert i no van donar suport a Fernando Bonete, el director que finalment es va acabar instal·lant al capdavant de la Banda Municipal de València.

Ser la millor d’Europa

Sanz-Espert començarà a treballar amb la Banda Municipal de València a partir de la setmana vinent. El mestre de Llombai torna 16 anys després a la formació on va aprovar la plaça de professor de saxòfon. Després va marxar a Bilbao i, posteriorment, a Madrid. “Sempre he treballat en equip”, va afirmar aquest dijous. El nou titular va demanar col·laboració perquè l’agrupació professional siga “reconeguda com la millor banda d’Europa” i es convertisca en “un referent mundial”.

El mestre valencià vol crear un “clima de treball, de responsabilitat i de professionalitat” perquè la banda estiga “a l’altura de tota la literatura musical i d’estils”. Entre els reptes, Sanz-Espert demana més flexibilitat per a poder afrontar qualsevol espectacle amb programacions més atrevides, va explicar.

Entre les novetats, el titular vol que es posen al capdavant de la Municipal directors convidats de l’Estat i internacionals, perquè “seran els millors ambaixadors”. “Estudiarem les possibilitats perquè la Banda Municipal estiga en els millors esdeveniments musicals del món”, va afirmar. La primera tasca serà “reunir-me amb l’equip” per a conéixer el pressupost, disposicions i necessitats i “posar-me a treballar”.

“He fet tres processos selectius”

“Probablement sóc un dels directors que més oposicions ha fet per a entrar a treballar en les administracions públiques”, va indicar Sanz-Espert sobre la manera amb què l’Ajuntament de València el va designar com a nou titular de l’agrupació. “He fet tres processos selectius i, per tant, no tindria por, però seria perdre el temps, perquè si tens clar que vols una persona, la tries”, va afirmar.

Sanz-Espert va defensar el mecanisme amb què va ser elegit pel consistori i va recordar que Sánchez Torrella i Bonete “van ser nomenats pel seu projecte artístic” per a dirigir la Municipal de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa