Diari La Veu del País Valencià
Jurats més transparents i millors obres: les mesures del Certamen de Bandes de València per a incentivar la participació

Més de 2.000 músics participaran en la 132a edició del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València (CIBM), que tindrà lloc del 16 al 22 de juliol al Palau de la Música en la seua part competitiva. Eixos més de dos milers d’intèrprets formen part de 28 agrupacions musicals, de les quals 17 competiran en les respectives quatre seccions del certamen. D’aquestes, només huit són valencianes. Les xifres de formacions bandístiques inscrites representen la quota més baixa dels últims anys, tant pel que fa al nombre total de conjunts internacionals i de l’Estat com al nombre de bandes de música valencianes.

La 132a edició del CIBM tindrà menys bandes en competició i, per això, les audicions seran totes vespertines (a les 17 hores). La davallada en la participació és “generalitzada”, és a dir, segons el portaveu del comité organitzador del certamen, Daniel Belloví, el descendiment d’agrupacions bandístiques que s’inscriuen per a competir és un fet que ocorre també en altres fites similars, com ara el Certamen de la Diputació de València. El motiu pel qual passa això “no el sabem”, ha afegit aquest dijous Belloví durant la presentació d’aquesta edició del CIBM.

L’organització és conscient d’aquest fet i vol seguir sent atractiu per a les bandes de música, per tant, per a estimular la participació ha posat en pràctica diverses mesures, com ara “portar el jurat més transparent i millors obres obligades”, ha explicat Belloví, qui alhora ha indicat que el nombre de participant és fluctuant.

Com ja és habitual, la part competitiva estarà precedida pel precertamen, un seguit de concerts que tindran lloc a diferents zones de la ciutat de València durant els dies previs a l’històric envit bandístic. Des de dilluns, dia 16, fins a dimecres, 18 de juliol, hi haurà sis concerts, dos per dia (un a les 20 hores i un altre a les 22.30 hores). El Centre Instructiu i Musical de Massanassa actuarà al llit del riu Túria, al costat del Palau de les Arts; la SMUP Latin Band farà el seu concerts a Benimaclet; l’Ensemble de Metalls de la SM ‘La Primitiva’ de Rafelbunyol es traslladarà fins a la Malva-rosa; la UTM-Unió Temporal de Músics actuarà a la Plaça de la Mare de Déu; la VYWE-València Youth Wind Ensemble farà el seu concert al Mercat de Colón, i la Lírica Big Band tancarà el precertamen a Benimaclet.

La compositora madrilenya Mercedes Zavala, el compositor valencià Carlos Pellicer, la compositora i directora argentina Eva Lopszyc, el director francés Françoise Boulanger i el compositor austríac Thomas Doss integren el jurat d’aquesta edició.

El CIBM repartirà 43.000 euros en premis. A les bandes que participen en la secció tercera se’ls recompensarà la participació amb 3.000 euros; les de la secció segona, amb 3.500 euros; les de secció primera, amb 4.000 euros, i les de la secció d’honor, amb 5.000.

Bandes participants

En la secció tercera competiran els Amigos de la Música de Durcal (Granada), la Unió Musical “La Primitiva” de Castell de Castells (la Marina Alta), la Banda Municipal Soacha – Cundinamarca (Colòmbia), la Societat Musical Santa Cecília de Xera (la Plana d’Utiel), A Lira de Ribadavia (Ourense) i la Societat Recreativa Musical d’Altea la Vella (la Marina Baixa).

En la secció Segona participaran l’Agrupació Musical Los Montesinos (Baix Segura), la Societat Musical “La Armónica” de Coix (Baix Segura), la Unió Musical Pozuelo de Alarcón (Madrid), la Unión Musical de Torre Pacheco (Múrcia), la Societat Artística Musical de Benifaió (la Ribera Alta) i la Symphonisches Blasorchester Kreuzlingen (Suïssa).

La secció Primera ha quedat configurada amb la Banda de Música Municipal de Silleda (Pontevedra), la Banda Municipal de Música de Punta Umbría (Huelva) i l’Armab-Associaçao Recreativa e Musical Amigos da Branca (Portugal).

Finalment, la secció d’Honor tindrà dos bandes, la Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera (la Ribera Baixa) i Unió Musical de Torrent (l’Horta Oest).

Debut de Sanz-Espert

Com és habitual, la Banda Municipal de València clausurarà l’edició del certamen amb un concert que suposarà el debut de Rafael Sanz-Espert com a nou director artístic de la formació bandística professional. El mestre de Llombai ha sigut presentat aquest dijous.

Comparteix

Icona de pantalla completa