Diari La Veu del País Valencià
La justícia alemanya decideix extradir Puigdemont només per malversació i descarta la rebel·lió

El tribunal de Schleswig-Holstein ha decidit extradir a l’estat espanyol l’expresident català Carles Puigdemont per un presumpte delicte de malversació de fons púbics, però no pel de rebel·lió, que és pel que està processat per la justícia espanyola. Així, el tribunal alemany no accepta els delictes que a Alemanya serien equivalents a ‘alta traïció’ i ‘pertorbació de l’ordre públic’.

De moment, la justícia alemanya ha decidit mantindre en llibertat Puigdemont. Segons el tribunal, ha de ser la justícia espanyola qui “aclarisca” el presumpte delicte de malversació comés per Puigdemont, perquè és un dels que està a la llista de delictes que preveuen les euroordres.

El passat 1 de juny, la fiscalia general de Schleswig-Holstein va sol·licitar formalment l’extradició de Puigdemont, després d’analitzar la darrera documentació sobre l’euroordre facilitada per la justícia espanyola.

L’expresident català, empresonat al centre penitenciari de Neumünster des del 25 de març, va ser alliberat sota fiança el 5 d’abril. En aquell moment, el tribunal de Schlewsig-Holstein ja va descartar acceptar la petició d’extradició pel delicte de rebel·lió, ja que considerava que a Catalunya no hi va haver violència.

En un comunicat, el jutge de Schleswig-Holstein va explicar que només tramitaria la petició pel delicte de malversació de fons però va demanar “més informació” a les autoritats espanyoles sobre aquesta acusació. El comunicat del jutge indicava que, a priori, el delicte de malversació “no sembla inicialment inadmissible” però que calia “aclarir més fets i obtindre més informació”.

Processat “per dur a terme un referèndum democràtic”

Els advocats defensors alemanys de Puigdemont estudiaran els propers passos a seguir quan el Tribunal de Schlewig-Holstein haja acceptat l’extradició per un presumpte delicte de malversació de fons públics.

En un comunicat, la defensa alemanya de l’expresident ha destacat que s’ha descartat el delicte de rebel·lió i que els jutges no han fet una valoració jurídica del de malversació. A més, s’han mostrat convençuts que Alemanya “no vol formar part, en cap cas”, de la “criminalització d’una actitud democràtica”. També han remarcat que l’ordre d’arrest no està en marxa i que el seu client compleix amb els requisits marcats pel tribunal.

L’equip d’advocats alemanys, encapçalats per Wolfgang Schomburg, destaca que la decisió de rebutjar l’extradició per rebel·lió exclou que siga jutjat per aquest delicte a l’estat espanyol. A més, remarquen que Puigdemont està sent processat “només per dur a terme un referèndum democràtic”.

“Una gran notícia que demostra la mentida de la causa judicial”

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, considera que la decisió del tribunal alemany d’extradir Puigdemont és “una gran notícia”. En una piulada a Twitter, Torra es mostra “molt content pel president Puigdemont” i assegura que això “demostra un cop més els enganys i mentides d’una causa judicial que mai no s’hauria d’haver iniciat”. “Serà a Europa on guanyarem”, conclou.

El president fa la piulada retuitant-ne una altra que ha fet sobre el mateix tema el vicepresident primer del Parlament català, Josep Costa, on destaca que Puigdemont “seguirà lliure” perquè queden “descartats definitivament la rebel·lió o qualsevol delicte relacionat amb la violència”. “Seguim lluitant per a demostrar que no hi ha malversació. #NoSurrender”, acaba Costa a la seua piulada.

Comparteix

Icona de pantalla completa