Diari La Veu del País Valencià
Anticorrupció demana reobrir la investigació a Camps pel cas Gürtel

La Fiscalia Anticorrupció demanarà a l’Audiència Nacional reobrir la peça relativa a les contractacions del govern valencià amb les empreses de la trama Gürtel. Aquesta decisió ha eixit endavant després que els principals acusats de la rama valenciana exposaren en la vista oral que va existir un finançament irregular en el Partit Popular de la Comunitat Valenciana i, a més, responsabilitzaren l’expresident Francisco Camps d’aquestos fets.

Segons ha avançat la Ser, la petició, que serà registrada aquest dijous, es formula després de la versió de l’exsecretari general del PPCV, Ricardo Costa, qui va assegurar que Camps va ser el que va decidir contractar l’empresa de Francisco Correa per a organitzar els actes de campanya de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007 i generals un any després.

PPCV: “Som escrupulosament respectuosos amb les actuacions judicials”

La vicesecretària del PPCV, Elena Bastidas, ha mostrat “respecte” a la decisió d’Anticorrupció. “Som escrupolosament respectuosos amb les actuacions judicials”, ha remarcat, i ha afegit que des del seu partit “respecten totes les decisions judicials” ja siguen en l’àmbit de la instrucció o de la sentència. “No com altres, perquè hem vist com recentment el delegat del Govern a la Comunitat, Juan Carlos Fulgencio, ha qüestionat el procediment de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat en una actuació contra el PSOE, i això és molt greu”, ha puntualitzat.

Puig: “És evident que existeixen responsabilitats polítiques”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que és “evident” que existeixen “responsabilitats polítiques” que l’expresident Francisco Camps hauria d’haver “assumit fa molt de temps”.

Preguntat a Alacant sobre la decisió d’Anticorrupció, s’ha mostrat “absolutament respectuós amb el que planteja la Justícia”. “En l’àmbit jurídic el que pertoca és que els jutges i tots els actors del món judicial prenguen les decisions corresponents”, ha asseverat.

Oltra: “Cal determinar els mister X de la trama corrupta”

La vicepresidenta del Govern, Mónica Oltra, considera que és “comprensible” que la Fiscalia Anticorrupció demane la reobertura de la peça relativa a les contractacions del govern de Camps amb les empreses de la trama Gürtel per a “determinar qui eren els vertaders capitostos, els mister X de la trama corrupta”.

Oltra s’ha expressat així després de presidir la reunió de la Taula de Recuperació Social amb la participació de representants dels diferents agents socials. També ha apuntat que aquesta sol·licitud “vindrà motivada per les proves testimonials que es van realitzar, bàsicament per les declaracions de l’exsecretari general Ricardo Costa“. “Jo no tinc molt més a dir sobre això, ja que la Fiscalia fa el seu treball, i el seu treball és que es depuren les responsabilitats penals”, ha postil·lat.

El síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, també ha valorat la notícia. En un comunicat ha assegurat que Camps “era l’epicentre de la trama que va saquejar les arques públiques per a beneficiar el PP”. Ferri considera que la reobertura de la peça és “el pas que s’havia de fer en coherència amb tot el que s’ha sabut en l’últim judici de la Gürtel amb les confessions de Ricardo Costa i la resta d’acusats”. “És positiu que s’investigue, que es delimiten responsabilitats, però sobretot que retorne els diners robats, uns diners que havien d’anar a educació i a sanitat i que van acabar en les butxaques d’alguns”, ha manifestat.

Podem: “Les ferides no es poden tancar sense jutjar el cap dels corruptes”

El secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha valorat positivament en un comunicat la petició d’Anticorrupció: “Construir una Comunitat per al futur només és possible tancant les ferides que va deixar la corrupció del PP, i aquestes ferides no es poden tancar sense que es jutge el cap dels corruptes”.

Processar Camps i altres possibles implicats seria, al seu judici, el “tancament que necessita la societat valenciana per a mirar cap a un futur lluny de la corrupció”. “Ningú entenia que en la trama Gürtel, centrada en el model corrupte del PP, el senyor Camps no tinguera cap responsabilitat”.

També ha assegurat que el “dany que va fer la trama del PP no ha prescrit i que és escandalós que Camps seguisca cobrant diners públics mentre és assenyalat com a responsable pels seus subordinats”.

“Esperem que davant aquestes noves revelacions es faça justícia i que qui ha causat tant de mal al poble valencià pague amb diners i amb la certificació que la corrupció mai li pot eixir rendible a ningú”, ha dit, i ha afegit que “el mal que van fer no ha prescrit i Camps segueix cobrant diners públics“.

Ciutadans: “Qui la fa, ha de pagar-la”

La síndica de Ciutadans a les Corts, Mari Carmen Sánchez, ha assegurat que si l’expresident de la Generalitat Francisco Camps era “el denominador comú de la corrupció en el PP valencià, ha de retre comptes davant la Justícia i davant la ciutadania”. Així ho ha indicat en un comunicat després de conéixer la decisió de la Fiscalia Anticorrupció.

Sánchez ha afirmat que “qui la fa, ha de pagar-la”. “Hi ha evidències més que suficients perquè Camps es replantege la seua eixida del Consell Jurídic Consultiu”, ha assegurat, al mateix temps que ha afirmat que va fer “molt de mal quan era president i, ara, com a expresident, segueix perjudicant la Comunitat Valenciana”.

La parlamentària de Ciutadans ha aprofitat per a carregar contra el PSPV i el Bloc, als quals ha acusat de convertir la corrupció en “una constant” i ha defensat que els valencians “mereixen uns polítics nets de corrupció”.

Comparteix

Icona de pantalla completa