Diari La Veu del País Valencià
Esquerra Unida i Podem ja treballen en la confluència de 2019 sabent que Compromís no s’hi sumarà

A poc més de 10 mesos per a la celebració de les eleccions municipals i autonòmiques de 2019, els partits d’esquerra comencen a explorar les vies per a oferir un projecte electoral conjunt que ajude a consolidar el canvi polític iniciat en 2015. Quinze dies després que Podem emplaçara formalment Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) i Compromís a iniciar els contactes per a treballar en una hipotètica confluència de cara a les eleccions de maig de 2019, aquest dimecres es va produir la primera reunió. Això sí, la trobada va ser a dues bandes: entre la direcció del partit que lidera Antonio Estañ i la de la formació que dirigeix Rosa Pérez.

Podem i Esquerra Unida han decidit seure sense esperar una resposta oficial de Compromís, que de manera pública sí que ha traslladat ,a través de diferents veus autoritzades de la coalició, que el plantejament és concórrer en solitari als pròxims comicis i no reeditar la confluència que sí que van segellar amb aquestos partits d’esquerra en les eleccions generals. Compromís, a través de la seua portaveu Mónica Oltra, ja ha dit que els pactes, si són necessaris, seran postelectorals.

Amb aquest context, Podem i Esquerra Unida van mantindre una primera trobada on van reiterar la voluntat de dissenyar i construir un “projecte comú de cara a les eleccions autonòmiques i municipals”. Des de tots dos partits reiteren la importància de parlar de “projecte” i no d’una mera confluència perquè la suma d’ambdós vaja més enllà d’una qüestió numèrica. En aquest sentit, en el comunicat conjunt enviat després de la primera trobada expliquen que la voluntat és bastir un projecte “des de baix” i per a això les reunions no sols seran bilaterals, sinó que hi participaran també “persones i col·lectius de la societat civil amb l’objectiu de posar en comú les propostes als principals reptes de la societat valenciana”.

A la reunió van acudir, per part de Podem, el seu secretari general, Antonio Estañ, acompanyat dels membres de la direcció Cèsar Jiménez, Ferran Martínez i Rocío Segura; mentre que Esquerra Unida va estar representada per la seua coordinadora general, Rosa Pérez, i els membres de la direcció Esther López Barceló, Nahuel González, Manuel González i Sergi Rodríguez.

Tot i la presència descartada de Compromís en aquesta entesa electoral, la confluència no té perquè ser a dues bandes. Almenys Esquerra Unida està oberta a sumar altres actors polítics amb els quals ja ha compartit aventures electorals en el passat, com és el cas d’Els Verds o Esquerra Republicana.

De fet, fonts de la negociació assenyalen que la voluntat és poder eixamplar l’acord a altres formacions polítiques i trobar la complicitat de col·lectius i entitats que puguen veure recollides les seues demandes en el programa polític de la confluència. Una voluntat que van expressar els dirigents de Podem Ferran Martínez i Àngela Ballester en roda de premsa a finals de juny i abans, la nova direcció d’Esquerra Unida liderada per Rosa Pérez quan va ser triada a finals d’abril.

El calendari per a les futures reunions encara no s’ha fixat però és molt probable que després de la primera presa de contacte els treballs per a elaborar una oferta electoral d’esquerres –que molt probablement retornaria Esquerra Unida a les Corts després de quatre anys d’absència– es reinicien en tornar de les vacances d’estiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa