Diari La Veu del País Valencià
Thriller musical, circ i ciencia-ficció per a la tercera temporada itinerant del Teatre Escalante

La temporada 2018-2019 del Teatre Escalante estarà marcada pel suport a les produccions pròpies ja que comptarà amb tres espectacles de nova creació amb disciplines poc habituals al Centre d’Art de la Diputació de València, com ara el circ, la ciència-ficció i el thriller musical. A més a més, jugarà un fort paper el vessant internacional amb propostes europees i la continuació dels cicles dedicats a la memòria històrica i al Nadal a l’Escalante.

Amb el focus en un públic infantil i juvenil, per tercer any consecutiu, les representacions es distribuiran per diferents sales de la ciutat de València: el Teatre Martín i Soler, el Palau de les Arts, la Sala Russafa, Carme Teatre, la Sala Matilde Salvador i el Teatre Rialto. La programació seguirà fent itinerància encara que tant la diputada de Teatre, Rosa Pérez, com el director artístic del Teatre Escalante, Josep Policarpo, van assegurar que seguiran reivindicant amb fermesa una seu fixa per al centre d’art i l’escola de teatre.

Un any més, l’Escalante repetirà el tradicional cicle de Nadal al Teatre Rialto i tornarà a dedicar un cicle de memòria històrica a la Sala Matilde Salvador de la Universitat de València. Aquest últim tindrà quatre espectacles dirigits al públic adult on des de les arts escèniques s’abordaran noms propis del franquisme com Pilar Primo de Rivera i víctimes d’aquest com Enrique Ruano i Federico García Lorca, entre d’altres. Destaquen títols com La vida inventada de Godofredo Villa (6 de novembre), una representació emmarcada en el període de la Guerra Civil, i La Sección (7 de novembre), una obra sobre dones i feta per dones que se centra en el dia a dia del franquisme i les imposicions d’eixe temps.

Així, “la temporada serà més ambiciosa encara que en altres edicions i la més il·lusionant des que estic ací”, va declarar Josep Policarpo. A banda de la programació pròpia, el Centre d’Arts seguirà tenint presència en aquelles manifestacions teatrals dirigides al públic infantil i juvenil, va indicar el director artístic, per això, l’Escalante participarà tant en el festival Russafa Escènica (que tindrà lloc en octubre) com en Dansa València (que se celebrarà en abril de 2019).

Pérez i Policarpo es van mostrar satisfets d’haver assolit la paritat de gènere no només en els elencs de les produccions, sinó també en tots els equips tècnics ja que estaran formats pel mateix nombre d’homes que de dones, van emfatitzar.

Trio de produccions pròpies

Yolo (del 28 de novembre al 23 de desembre) és la producció pròpia més costosa de les tres que han sigut programades. Mitjançant el gènere circense, la companyia Lucas Locus tractarà de sorprendre els més menuts amb acrobàcies i tècniques aparentment impossibles. Com va declarar el propi Policarpo, el circ valencià compta amb “excel·lents professionals” que demanen “una injecció de suport”. Amb la proposta de circ, a més a més, l’Escalante salda un deute que tenia amb aquesta disciplina.

Amb l’estrena d’Anna i la màquina del temps (del 3 al 24 de febrer), una altra de les produccions pròpies de la temporada a càrrec de Dacsa Produccions, els espectadors podran viure un viatge quasi real al futur de la protagonista de la història amb un joc audiovisual, un dels llenguatges més distintius de la companyia valenciana.

Crit Teatre posarà en escena l’obra L’increïble assassinat d’Ausiàs March (del 22 de març al 17 d’abril), un espectacle que partirà de la València actual i tindrà una trama policíaca. Es tracta, doncs, d’un atractiu thriller musical que busca acostar un dels poetes més importants de la literatura valenciana al públic juvenil. En aquest sentit, Policarpo va admetre que els clàssics valencians eren un tema pendent per a l’Escalante i la dificultat estava en com abordar-lo.

Internacionalització sobre les taules

El Teatre Escalante acollirà, junt amb les produccions pròpies i els dos cicles, diferents propostes vingudes d’Itàlia, Bèlgica, els Països Baixos i Portugal. La producció internacional que obrirà la temporada 2018-2019 té signatura holandesa i està dirigida a xiquets de 3 a 5 anys. Lluna (de l’1 al 3 d’octubre), dirigida per Hobe Lasai, es representarà a la Sala Matilde Salvador i formarà part de la primera col·laboració amb el festival Russafa Escènica. L’obra, una coreografia infantil, és tota una experiència visual on una gran tela anirà transformant l’escena i el so donarà sentit a la història.

D’altra banda, la companyia italiana Teatro delle Briciole presentarà Pop up (del 13 al 18 de gener) a la Sala Russafa. Les aventures d’un xiquet i la seua esfera màgica crearan un ambient de fantasia amb un joc simbòlic de geometries i metamorfosis. Així mateix, els belgues Tof Théâtre amb Piccoli Sentimenti presentaran un teatre de titelles sense paraules que despertarà les primeres emocions i sentiments com ara la por, la sorpresa i la solitud.

L’última representació internacional tindrà segell portugués amb la companyia We Tum Tum. La comèdia musical Crassh babies (del 19 al 23 de maig) és una combinació de percussió, moviment i elements audiovisuals per a estimular els sentits dels menuts.

Comparteix

Icona de pantalla completa