Diari La Veu del País Valencià
Cultura assumirà la Institució Alfons el Magnànim i l’estendrà a tot el territori

La Conselleria d’Educació està treballant per a “assumir” la Institució Alfons el Magnànim –que actualment depén de la Diputació de València– i estendre la “gran labor” de reflexió i edició que realitza aquest organisme a tot el territori, de manera que es convertisca en una mena d'”institució de les lletres valencianes”.

Així ho ha anunciat el conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà, en una entrevista concedida a Europa Press en la qual ha revelat que des del seu departament es treballa en el projecte de comptar amb “una institució literària en l’àmbit de país, igual que la tenen altres territoris”.

Això exigeix que el Consell “assumisca part de les competències” de la Diputació, en concret, la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis d’Investigació i l’amplie amb l’objectiu d'”anar-hi més enllà, fins i tot, de la gran labor que estan realitzant ara”.

El conseller ha parlat sobre aquest projecte en ser preguntat per unes declaracions del diputat Xavier Rius en les quals recordava que, d’acord amb els programes dels partits que integren l’equip de govern de la institució provincial, tot el patrimoni i serveis de la Diputació estan sotmesos a un estudi per a veure la possibilitat de ser transferits amb la finalitat d'”aprimar” aquesta administració per a millorar la gestió dels recursos per als ciutadans.

En aquest marc, la Conselleria de Cultura advoca per assumir i ampliar el Magnànim per a “projectar el seu treball cap al conjunt del territori valencià”, ha asseverat Marzà. D’aquesta manera, s’estudiarà quina serà la figura jurídica –fundació, institut, consorci…– perquè la institució passe a dependre de la Generalitat i a augmentar la seua activitat d'”anàlisi, reflexió i edició”. “Es tracta d’un treball a llarg termini del qual es tardarà a veure els fruits perquè s’ha de fer molt bé”, ha apuntat el titular de Cultura.

Preguntat per altres projectes culturals en mans de la Diputació, com ara el Centre Teatral Escalante –que es va quedar sense seu fixa després de detectar-se deficiències estructurals i no arribar a un acord amb els propietaris de l’immoble–, Marzà ha comentat que des de la Conselleria es procura que “de moment se seguisca fent bona part de la seua programació” en espais que depenen de l’administració valenciana, com ara el Teatre Martí i Soler del Palau dels Arts.

En aquesta línia, ha subratllat l’activa “col·laboració” que mantenen la Conselleria de Cultura i la Diputació en matèria teatral, que “genera molt bons resultats”, i ha citat coproduccions com ara Tic-Tac, reconeguda en els Premis Max.

“De moment no podem assumir l’Escalante, però sí que estem assumint que estiga en espais nostres perquè pensem que el projecte és necessari”, ha conclòs. En aquest sentit, durant la presentació de la propera temporada del centre teatral s’ha anunciat que l’opció que més agrada a l’àrea de Teatres de la Diputació és un dels magatzems de la Marina de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa