Diari La Veu del País Valencià
El PSPV d’Oriola presenta una moció de censura per a fer fora Bascuñana, el treballador ‘zombie’ de Sanitat

El grup socialista en l’Ajuntament d’Oriola (el Baix Segura) ha anunciat que aquest dimecres registrarà davant notari una moció de censura contra l’equip de govern del PPCV amb l’objectiu que existisca un govern municipal “fora d’escàndols”. La moció respon al fet que la Conselleria de Sanitat no ha trobat “en cap registre funcions o assistència” de l’alcalde, el ‘popular’ Emilio Bascuñana, en el seu lloc de treball a la Direcció territorial de Sanitat a Alacant “durant més de quatre anys”.

Segons ha explicat en roda de premsa la portaveu socialista, Carolina Gracia, s’ha traslladat als grups de Ciutadans i Cambiemos Orihuela un document “previ” a la moció sota el títol de “Compromisos de Govern” i en el qual el PSPV ha arreplegat les “iniciatives i accions” que “avalen i justifiquen l’alternativa”.

Gracia ha parlat d’una sèrie de “mínims a assolir” en el que queda de mandat i que exigeixen conformar un govern “net i estable, fora d’escàndols”, “situar les necessitats de la ciutadania en el centre de la gestió política” i, en l’àmbit pressupostari, executar totes les inversions. A més, la portaveu ha resumit que el document inclou la creació d’un govern “feminista” i “compromés amb la igualtat”.

També s’ha referit a la necessitat d’implementar un pla de xoc social contra la desigualtat i ha comentat la creació d’ajudes “imminents per al pagament de l’Impost de Béns Immobles per a famílies amb ingressos reduïts, ajudes a empreses per a la contractació indefinida i un pla de tornada de joves que han marxat a l’estranger a la cerca d’oportunitats. Així mateix, ha advocat per la creació d’ajudes a persones majors que sustenten les famílies i reactivar les ajudes al lloguer jove i de beques municipals.

Ciutadans proposa liderar el govern

Gracia ha avançat que, des de Ciutadans, han traslladat que la moció de censura “no els convé” i que “prefereixen seguir sostenint Bascuñana”. “Quan algú anteposa els seus resultats electorals a les necessitats que es tenen en un moment determinat, no caben excuses ni cap argument que no siga mirar per l’honestedat”, ha resolt.

De fet, el portaveu de la formació taronja i primer tinent d’alcalde, Juan Ignacio López-Bas, ja ha manifestat que el seu grup “no lliurarà l’alcaldia al PSOE” però ha convidat els socialistes a entrar en “un govern d’unitat” sota el seu lideratge fins a les eleccions de 2019 mantenint pressupostos i inversions.

López-Bas ha transmés així als socialistes que les condicions de Ciutadans per a presentar una moció de censura “exigirien inexorablement que l’alcaldia l’ostentara Ciutadans”,per “la seua condició de partit de centre, més pròxim a la sensibilitat política de la major part dels veïns i al fet d’haver estat assumint els últims anys responsabilitats de govern i de ser partícips actius de l’elaboració dels pressupostos per a 2018”.

Tant l’aprovació dels comptes com el manteniment de les inversions pactades és una altra de les condicions que Ciutadans considera “innegociable de cara a aconseguir algun acord amb els socialistes”. La seua proposta preveu, a més, “la conformació d’un govern d’unitat en el qual estiguen presents les altres forces de l’arc plenari municipal (PSPV, Cambiemos i PPCV) si així ho desitgen”.

El suport de Cambiemos Orihuela

En canvi, qui ja ha manifestat el seu suport és Cambiemos Orihuela. Així, el portaveu, Karlos Bernabé, ha indicat que la formació signarà la moció de censura contra Bascuñana. Segons estan ara les coses, la moció compta amb 10 vots dels 25 que hi ha al ple. Els altres 15 corresponen al PPCV (11), Ciutadans (3) i el Fòrum Demòcrata (1).

En declaracions a Europa Press aquest dimarts, Bernabé ha indicat que aquest dimecres donaran suport a la mesura, tot i que aquesta nit l’assemblea de la formació haurà de ratificar la decisió.

El portaveu de Cambiemos també ha agraït que el PSPV, amb els seus 8 regidors, haja pres la iniciativa, ja que “davant aquestes circumstàncies, la moció de censura havia de presentar-se”. Sobre el document que ha redactat el PSPV, Bernabé ha indicat que “òbviament no és el document somiat ni per ells ni per ningú però hem d’assumir que és un govern de nou mesos en interinitat pràcticament”. També ha dit que està “per determinar” quant de temps estarà la moció en la notaria però ha estimat que 15 dies “seria molt, un termini potser de 7 a 10 dies”.

Finalment, ha apuntat que si la moció no tira endavant, Ciutadans “haurà d’explicar” per què “no només està posant traves a la moció, sinó que de moment segueix estant al govern i no ha tensat gens”.

Comparteix

Icona de pantalla completa