Diari La Veu del País Valencià
Fulgencio creu que les bones relacions amb la Moncloa desbloquejaran les lleis valencianes tombades pel TC

Ja s’havia pronunciat anteriorment però fins a aquest dimarts el nou delegat del govern, Juan Carlos Fulgencio, encara no havia tingut l’oportunitat d’explicar quines seran les seues línies d’actuació. Amb molta expectació mediàtica, Fulgencio no sols ha fet una primera valoració dels seus primers dies al capdavant de la delegació del govern, sinó que també ha fet un repàs als últims temes de l’actualitat. “Abans hi havia una confrontació permanent entre el govern espanyol i el Botànic. Ara és un plaer poder dir que açò s’ha acabat”, ha assegurat Fulgencio.

Un dels principals assumptes tractats a la roda de premsa ha sigut la reunió que van mantindre aquest dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el president de Catalunya, Quim Torra. La promesa del president socialista a Torra de retirar els recursos d’anticonstitucionalitat a les lleis socials catalanes obri la porta que també ocórrega al País Valencià, atés que moltes normatives –com ara la Llei de Plurilingüisme, el decret de la Sanitat Universal i la Llei de Funció Social de la Vivenda– a hores d’ara es troben en la corda fluixa. Fulgencio, tot i que s’ha mostrat prudent, confia que aquestos recursos es puguen retirar: “Estem estudiant tots els detalls perquè a vegades retirar els recursos de les lleis sense haver permés engegar les comissions bilaterals pot deixar algunes qüestions sense resoldre”.

Així mateix, ha matisat que l’autoritat del president Sánchez no és la mateixa que la d’un ministre: “Ell és el que mana”, ha indicat amb rialles Fulgencio i d’aquesta manera ha explicat que el ministre de Foment, el valencià José Luis Ábalos, no podia garantir durant la seua vista de la setmana passada a València quin serà finalment el futur d’aquestes lleis tombades pel govern anterior de Mariano Rajoy. “Seria atrevit que qualsevol es pronunciara en nom de tots els ministres. Ábalos és un més”, ha afegit.

“La voluntat del govern espanyol sobre el finançament és clar”

Com no podia ser d’altra manera, l’infrafinançament valencià també ha sigut un dels protagonistes del matí. Per a Fulgencio la voluntat del govern espanyol sobre aquest assumpte és “clara”, però alhora ha advertit que la reforma no es pot fer “d’una manera ràpida” i sense tindre en compte la resta d’autonomies. “Necessitem un model en què tots els territoris d’Espanya tinguen les mateixes regles del joc. L’actual model territorial està caducat i necessita ser canviat”, ha manifestat.

D’altra banda, ha insistit que aquest problema no ha estat resolt abans perquè el govern anterior “no tenia un disseny clar del que realment es volia per a la comunitat” i, per això, el corredor mediterrani i el pla de mobilitat de l’àrea metropolitana de la ciutat de València “s’han quedat estancats”.

Així mateix, Fulgencio també ha volgut posar l’accent en un altre col·lectiu, que, al seu parer, ha patit les conseqüències d’aquesta falta de finançament: “Els nostres alcaldes han tingut un vertader problema a l’hora de buscar el finançament. Els ajuntaments són administracions fonamentals”.

“Modificarem la llei d’estrangeria”

Preguntat sobre la situació de les persones que estan arribant a l’Estat en aquestos darrers dies per la costa Andalusa, el també secretari general del PSPV-PSOE a la comarca de l’Horta Nord ha deixat entreveure que el govern socialista modificarà en un futur la llei d’estrangeria. “Els centres d’internament estrangers no acaben de ser una solució satisfactòria. És obvi que no estem a favor d’ells però, a vegades, per defensa nacional i altres circumstàncies, no és possible eliminar-los”, ha indicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa