Diari La Veu del País Valencià
Ciutadans va pactar amb el PP les ajudes al transport que ara indignen Toni Cantó

A Toni Cantó li ha sobtat que els deu milions que va pactar amb el govern de Mariano Rajoy com a increment de les aportacions de l’Estat al transport metropolità de València s’hagen quedat en a penes 3,6. Per això ha emés un comunicat on critica que l’actual executiu “només tinga previst invertir” eixa quantitat, que suposa a penes un terç del que prometien els seus esforços negociadors durant el tràmit parlamentari dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2018.

Toni Cantó vol saber si “existeix algun impediment per a executar aquesta partida de manera íntegra” i, “si és així”, exigeix “al govern que ho faça públic i que explique com es transferiran les quantitats”.

La resposta als dubtes i inquietuds del diputat valencià de Ciutadans es troba en l’esmena signada per un altre diputat valencià de Ciutadans. Perquè va ser Vicente Ten, número 2 de la llista del partit taronja per la cirsumscripció de València, qui va signar l’esmena que deixa en 3,6 milions l’augment de la transferència estatal.

L’esmena número 3371 A de modificació de l’article 113 de la Llei de Pressupostos de 2018 fa incompatible que les localitats incloses en ens metropolitans de transport que reben transferències directes de l’Estat siguen també beneficiàries d’ajudes individualitzades previstes en el fons de 51 milions per a municipis amb més de 20.000 habitants de tot l’Estat.

El punt E de l’esmena detalla que queden fora d’aquestes ajudes individualitzades “els municipis que, tot complint els requisits anteriors, participen en un sistema de finançament alternatiu del sistema de transport públic urbà interior on aporte finançament l’Administració General de l’Estat”. Això vol dir que si es perceben diners derivats dels 10 milions que rebrà l’Autoritat del Transport Metropolità de València (ATMV), s’ha de renunciar a les ajudes previstes en el fons de 51 milions.

València i Paterna havien rebut 6,4 milions d’aquest fons en els exercicis anteriors. En 2018 no ingressaran ni un euro perquè els dos municipis estan inclosos en l’ATMV. Això fa que els diners suplementaris per al transport metropolità de València es queden en 3,6 milions.

L’esmena de Ciutadans explicita que la incompatibilitat a l’hora de rebre les dues ajudes alhora es refereix a les illes Canàries, Madrid, Barcelona i València. La diferència és que, mentre que l’àrea metropolitana de València rebrà 10 milions, a les illes Canàries arribaran 48 milions; 109, a Barcelona, i 127, a Madrid.

Comparteix

Icona de pantalla completa