Diari La Veu del País Valencià
Quim Torra i Pedro Sánchez dialoguen durant dues hores i mitja en la primera reunió entre presidents en un any i mig

La reunió entre el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acabat a les 14 hores, dues hores i mitja després del seu inici i en el marc d’un clima de cordialitat entre els dos mandataris.

L’executiu espanyol –que ha destacat que la trobada ha passat de ser una reunió protocol·lària a una de treball– informarà ara dels continguts abordats mitjançant una roda de premsa de la vicepresidenta Carmen Calvo, mentre que el president de la Generalitat catalana farà el mateix a la seu de la delegació del govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, al centre cultural Blanquerna.

Els dos presidents han trencat hui un període d’un any i mig d’incomunicació entre els màxims responsables dels governs espanyol i català. L’última trobada d’aquest estil va tindre lloc l’11 de gener de 2017, quan el president espanyol, Mariano Rajoy, i l’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es van trobar sense càmeres.

A l’inici de la trobada d’aquest dilluns Sánchez ha apuntat des del seu compte de Twitter que esperava que la reunió servira per a fer “un pas endavant per a retornar la normalitat a Espanya, amb respecte a la Constitució i amb la confiança que el diàleg institucional obri vies d’entesa”.

El president de la Generalitat catalana ha trencat el gel d’aquesta primera trobada entre tots dos regalant al president espanyol una ampolla de Ratafa Corriol i dos llibres (Aran, un país, de Francesc Tur i Jèp de Montoya i Imago Catalonia, un compendi de mapes sobre Catalunya des de l’Edat Mitjana), i ha demanat també a Sánchez que li ensenyara la font de Guiomar-Pinar de Valderrama, on Antonio Machado se citava amb el seu últim amor.

Tots dos han intercanviat gestos de distensió davant les càmeres, en un ambient que dista de la tensió que havia marcat les anteriors trobades dels presidents Carles Puigdemont i Artur Mas amb Mariano Rajoy.

Els dos executius havien fixat com a primer objectiu d’aquesta reunió recuperar la interlocució perduda durant els últims anys. La trobada –que es produeix un mes després de l’aixecament del 155 i de la moció de censura de Sánchez contra Rajoy– donarà peu previsiblement a noves reunions entre els dos executius, ja siga a nivell de presidents com a través de les comissions bilaterals que havien quedat congelades sota el mandat de Mariano Rajoy.

Comparteix

Icona de pantalla completa