Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana a Ábalos que ature l’ampliació de la V-21 i proposa que s’aprofiten vies ja existents

“Res és irreversible, excepte si s’ocupen ja les terres”. Amb aquesta premissa enunciada aquest dilluns per Joan Baldoví, Compromís demanarà al govern espanyol que ature el projecte d’ampliació de la V-21. Ho farà aquest dijous al migdia, en la primera compareixença del ministre José Luis Ábalos en la comissió de Foment. A més de demanar-li la parada, també li presentaran una proposta alternativa “per a fer el projecte d’una altra manera”.

Així ho ha anunciat el diputat de Compromís al Congrés en una roda de premsa a la seu de la coalició valencianista, acompanyat per la diputada a les Corts Graciela Ferrer. Aquesta alternativa descarta l’ampliació de l’autovia de dos a tres carrils i el que proposa és perllongar una via d’incorporació entre dos i tres quilòmetres i enllaçar-la amb l’eixida de Tarongers-Serradora. Ferrer ha explicat que “ahí ja hi ha un parell de carrils que es van quedar sense connexió cap al nord, uns carrils que ara són de vianants”. La intenció és connectar aquestos dos carrils amb la V-21 per baix de la via i, així, aprofitar inversions ja fetes i revaloritzar-les amb “una mínima afecció a les zones d’horta d’alt valor agroecològic“.

Fer el mateix per a l’entrada que per a l’eixida

Actualment l’entrada nord de València concentra tot el trànsit provinent de la V-21 en la redona del Mirador i el túnel de l’avinguda de Catalunya. D’altra banda, hi ha dos carrils d’entrada paral·lels als d’eixida, en la prolongació de la Serradora –carrer Enginyer Fausto Elio–, que estan executats des de fa anys però que mai es van arribar a connectar amb la V-21. Per a Compromís, l’opció més viable és perllongar el tercer carril del vial d’entrada a València entre l’eixida de Port Saplaya i el pont sobre la via fèrria on acaben els carrils que estan ara sense connexió. En aquest punt, el tercer carril d’entrada pot convertir-se en una eixida normal d’autopista, connectant amb els carrils inutilitzats a hores d’ara per baix de la V-21. La intenció és, també, aprofitar les mitjanes i altres terrenys que ja són de domini públic; és a dir, gestionar infraestructures ja existents.

En definitiva, es tractaria de fer amb l’entrada a València el mateix que ja hi ha en l’eixida, on hi ha quatre carrils cap al nord que recullen el trànsit provinent de diferents punts de la ciutat: la ronda nord, Primat Reig, l’avinguda d’Aragó i l’avinguda dels Tarongers. “Gràcies a això mai no es produeixen retencions ni en l’autovia d’eixida, ni en l’avinguda de Catalunya, ni en la prolongació de Serradora o Tarongers”, han explicat des de Compromís.

La diputada ha remarcat que es tracta d’una inversió molt inferior al que suposaria el projecte actualment licitat. Concretament, estimen que es podria estalviar fins al 80% respecte del projecte actual, que se situa entorn als 20 milions d’euros. Pel que fa a l’afecció sobre l’horta, l’alternativa de Compromís planteja “una reducció molt significativa de l’impacte ambiental”; “segurament, més del 90% de reducció”, ha avançat Ferrer, sobre els més de 80.000 metres quadrats d’horta afectats pel projecte del PP.

La proposta actual, a l’esquerra, pretén ampliar la capacitat de la V-21 mitjançant la construcció d’un tercer carril en un tram d’autovia. A la dreta, l’alternativa que presentarà Compromís aquest dijous. / COMPROMÍS

Confiar en la ‘valenciania’ de Foment

Compromís també confiava en la ‘valenciania’ d’Ábalos. “Esperàvem que amb el ministre valencià fóra diferent; esperàvem un stop, una parada, per a fer el projecte d’una altra manera”, ha dit Baldoví, que prèviament ha criticat “la manca de sentit comú del govern del PP”, que “hauria d’haver escoltat els principals afectats pels beneficis o desficacis de l’ampliació de la V-21, és a dir, els municipis”. “Si l’Ajuntament de València i els pobles de l’Horta Nord estan d’acord en una cosa, per què el govern espanyol no els ha de fer cas?”, ha rematat.

Ferrer ha remarcat la necessitat d’aturar el procés d’expropiació i de seure amb totes les parts i administracions involucrades per a estudiar l’alternativa atentament. “És només una idea, però creiem que paga la pena”, ha manifestat. Preguntats sobre si han fet partícip de la proposta el PSPV, Ferrer ha reconegut que “no sé si a través de Consol [Castillo, regidora] s’ha fet alguna gestió”, però ha assegurat que no és una proposta tancada. Per la seua banda, Baldoví ha dit que al llarg d’aquesta setmana sí que compartiran la proposta amb els diputats valencians a Madrid.

Els diputats també han sigut preguntats sobre les diferències entre aquesta alternativa i la que va presentar l’Ajuntament de València fa uns mesos, rebutjada en maig pel Ministeri de Foment en considerar que la proposta del consistori vulnerava l’actual Llei de Carreteres. Ferrer ha explicat que “el govern del PP entenia que l’horta no era un bé protegit i que, per tant, no calia reduir la zona de servitud de 8 metres a 2 metres”, que era la proposta del govern local. “Nosaltres hem continuat pensant i treballant per a veure de quina manera es pot trobar solució sense generar afeccions innecessàries al patrimoni de l’horta.

Un nou model de mobilitat

Per a la diputada, l’alternativa de Compromís és la solució més sostenible, econòmica i respectuosa amb els valors de l’Horta de València. No obstant això, Ferrer advoca per transitar cap a un nou model de mobilitat a València.

La diputada ha remarcat que “el transport privat es converteix en necessari quan el públic no funciona adequadament”. És a dir, que els embussos a la V-21 es produeixen quan la gent ha d’agafar el cotxe perquè els autobusos, els metros i els rodalia no donen servei a la ciutadania. Per això, Ferrer ha afirmat que “cal continuar treballant per la millora del transport públic, per a poder arribar al centre de la ciutat sense que faça falta cotxe”. Així, després de recordar que els projectes relacionats amb les infraestructures viàries han de regir-se tant per criteris ecològics com econòmics, ha explicat que l’estalvi de recursos destinats a la V-21 es pot invertir en la millora de transport de l’àrea metropolitana.

Per a Compromís, l’opció més viable és perllongar el tercer carril del vial d’entrada a València entre l’eixida de Port Saplaya i el pont sobre la via fèrria on acaben els carrils que estan ara sense connexió. / WIKIMEDIA COMMONS

Per als populars, “una presa de pèl”

Per al Grup Popular a l’Ajuntament de València, la proposta alternativa de Compromís per a l’ampliació de la V-21 és “una presa de pèl”, ja que no té “cap aval tècnic ni justificació mediambiental”. En un comunicat, el regidor Alfonso Novo ha qualificat la proposta de “vertader disbarat” i ha dit que es tracta “d’una proposta política irreal”.

El regidor considera que l’única cosa que s’aconseguiria amb aquest projecte seria “acontentar els radicals de la facció verda de Compromís encapçalada per Giuseppe Grezzi i els regidors de Podemos, que volen que no es faça res per a millorar aquesta infraestructura”.

Els ‘populars’ posen en dubte que l’ampliació de la V-21 supose l’ocupació de 80.000 metres quadrats d’horta i afirmen que només en són 40.000. A més, asseguren que la proposta de Compromís implicaria posar gran part del trànsit d’entrada a València per una via –la de Fausto Elio– on ja conflueix trànsit rodat provinent de la Malva-rosa, “i tot això sense tindre en compte l’ample necessari per a l’eixida del tren cap a Castelló”, ha afegit Novo, qui també ha qüestionat que els valencianistes presenten una proposta sense el PSPV, socis al govern municipal.

Per a Novo, l’oposició de Ribó i el seu equip de govern, amb l’abstenció en el ple de Ciutadans, al projecte d’ampliació de la V-21 “és una aberració més d’un govern municipal que està fent un gran mal al progrés, a la mobilitat i a la seguretat dels valencians”.

Comparteix

Icona de pantalla completa