Diari La Veu del País Valencià
Dos pirotècnies valencianes entre les tres guanyadores del Concurs Internacional de Focs Artificials de Tarragona

La pirotècnia italiana Poleggi de Canepine ha estat la guanyadora del 28é Concurs Internacional de Focs Artificials de Tarragona després d’una dècada en la qual no havia guanyat cap pirotècnia estrangera. El veredicte del jurat que s’ha fet públic aquest diumenge al migdia ha atorgat 1.538 punts a l’empresa italiana, cosa que suposa 156 punts més respecte el segon premiat. Aquest ha recaigut en la pirotècnia Mediterráneo de Vilamarxant.

Amb el Trofeu Venus Ciutat de Tarragona la pirotècnia italiana realitzarà els focs de les Festes de Santa Tecla d’enguany mentre que els valencians s’han adjudicat el castell de focs de la Festa Major de Granollers. “Insistim que ens hem trobat un concurs amb molt nivell”, ha afirmat el director del concurs tarragoní, Xavier González, que ha valorat que el castell guanyador ho ha sigut per “la globalitat i la contundència de la proposta en general”.

Segons González, el jurat ha valorat setze conceptes “molt variats” com l’ocupació de l’espai aeri pel que fa a la puresa, la intensitat, la brillantor i la durada dels colors. També s’ha tingut en compte la varietat cromàtica; la lluminositat; les dimensions; el disseny i la perfecció de formes; l’elegància; la diversitat d’efectes, o la sonoritat, entre d’altres.

Així, el jurat format per dotze membres amb l’alcalde de president, ha dictaminat que la pirotècnia Poleggi ha guanyat per 1.538 punts, seguida per la pirotècnia del Mediterráneo de Vilamarxant, amb 1.382 punts. Entre el tercer i quart classificat la diferència de punts encara s’ha reduït més. L’empresa Tomàs de Benicarló ha obtingut 1.345 punts mentre que la gallega Xaraiva ha rebut 1.316 punts.

En l’acte de la lectura del veredicte, han rebut el Trofeu Venus Ciutat de Tarragona i un document acreditatiu amb l’adjudicació dels espectacles públics de focs durant les Festes de Santa Tecla 2018. És la primera vegada que es presenten al concurs tarragoní però ja han participat en el Concurs Internacional de Focs Artificials de Sant Sebastià i, enguany també, tenen previst presentar-se al concurs de focs de Bilbao.

Segons ha detallat el director del concurs tarragoní, el jurat ha valorat la “globalitat” i la “contundència de l’espectacle, sense destacar un aspecte més que l’altre”. Els italians es van exhibir divendres i van disparar 418 quilograms de massa pirotècnica. Es tracta d’una empresa familiar fundada el 1850 per Annunziato Poleggi i és un dels referents al seu país. La pirotècnia barreja la fabricació dels tradicionals efectes pirotècnics italians amb els més moderns i innovadors.

D’altra banda, les autoritats han valorat positivament els quatre dies de certamen i han destacat que el bon temps els ha acompanyat. Unes 60.000 persones han vist els focs, segons dades aproximades calculades pels plans d’autoprotecció. “Moltíssima gent ha seguit presencialment els focs, hi havia molts més vaixells i la passarel·la del port nova ha facilitat l’accés a la platja”, ha dit.

Comparteix

Icona de pantalla completa