València i altres grans ciutats de l'Estat exigeixen un finançament local "estable i just" en la Declaració de Barcelona

El primer tinent d'alcalde de Barcelona es reunirà amb la ministra de Política Territorial per a demanar un canvi de fons en el finançament
/ València
5 juliol 2018 01:00h
Ramón Vilar, Jorge García, Gerardo Pisarello, David Navarro, María Rozas i Eugenia Vieito en roda de premsa després de signar la Declaración de Barcelona.

Els ajuntaments de València, Barcelona, Cadis, Córdoba, Saragossa, Madrid, La Corunya i Santiago han subscrit aquest dimecres la Declaració de Barcelona sobre finançament i fiscalitat local per a exigir al nou govern estatal un finançament local estable, just i suficient que garantisca drets socials bàsics, segons el document.

En roda de premsa, al costat de regidors de les ciutats adherides, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha criticat l'"oblit i greuge" al municipalisme i ha dit que els ajuntaments haurien de gestionar el 25% de la despesa pública –hui és el 13%– per a assegurar l'autonomia i suficiència financera.

Pisarello ha afirmat que amb el canvi de govern espanyol "hi ha una certa voluntat de canvi que esperem que es concrete" i ha afegit que es reunirà amb la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, per a demanar-li revisar les regles de despesa, transferir més recursos i competències als municipis i un canvi de fons en el finançament local.

El delegat d'Economia de Madrid, Jorge García, ha insistit que els ajuntaments necessiten amb urgència aquestos canvis i el tinent d'alcalde d'Economia de Cadis, David Navarro, ha demanat unir esforços amb altres ajuntaments per a aconseguir més poder i pressionar l'Executiu estatal.

La regidora d'Economia de Santiago, María Rozas, ha reivindicat: "Que ens permeten fer allò pel que vam ser votats, escoltar les demandes de la ciutadania i gastar en el que decidim, no en el que vulga el ministeri". Per la seua banda, el regidor valencià Ramón Vilar i la corunyesa Eugenia Vieito han defensat canvis substancials i accions immediates.

Front comú

Amb aquesta trobada, les ciutats reediten el front comú que ja es va visualitzar en les Jornades Municipalistes per un Finançament Just celebrades en febrer de 2017 i que van culminar amb la Declaració de València, que constatava un model "insostenible" que limita l'acció municipal i dificulta garantir drets bàsics i serveis públics.

Els ajuntaments demanen revisar els efectes de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat Local (LRSAL); flexibilitzar l'aplicació de la Llei d'Estabilitat Pressupostària (LOEPSF) sobre la regla de despesa i la destinació del superàvit, i recuperar la capacitat per a governar les respectives Hisendes per a aconseguir la gestió del 25% de la despesa pública.

La declaració també proposa un sistema transparent de participació en els tributs de l'Estat per a una "planificació pressupostària estable"; una ampliació de l'espai tributari local; més autonomia normativa sobre els tipus impositius diferenciats per usos i categories d'immobles, i el cobrament de tots els impostos i taxes d'activitats lucratives.

next