Diari La Veu del País Valencià
La Guàrdia Civil deté tres homes per espoliar 3.400 peces arqueològiques i fragments ceràmics

La Guàrdia Civil ha detingut a les localitats de Llíria i Sant Antoni de Benaixeve (el Camp de Túria) tres homes que van espoliar 3.400 peces arqueològiques i un “enorme” nombre de fragments ceràmics de les cultures ibèrica i romana en una operació dirigida per un jutge d’instrucció de Mula (Múrcia). Hi ha també altres dos investigats, també veïns d’aquestes localitats, on s’han dut a terme quatre escorcolls domiciliaris, informa l’institut armat.

La majoria dels implicats tenen antecedents per delictes similars i presumptament han espoliat jaciments de les demarcacions de València, Alacant i Castelló, així com de Múrcia, Albacete, Terol i Saragossa, entre d’altres.

La investigació es va iniciar fa diversos mesos per una operació anterior i va detectar la venda il·lícita de gran nombre de peces arqueològiques en Internet per un antiquari que operava des de Sant Antoni de Benaixeve, amb qui cooperaven altres dos homes a Llíria.

Els detinguts i els investigats es desplaçaven als jaciments i usaven detectors de metalls i eines, com ara pics i aixades, que causaven destrosses en la zona dels dipòsits arqueològics, la majoria d’ells declarats en les cartes arqueològiques de les seues respectives regions, alguns a més amb la qualificació de Bé d’Interés Cultural.

A més de l’espoli, també es dedicaven presumptament a la falsificació de peces ceràmiques o metàl·liques que venien com a autèntiques i en les quals s’usaven fragments reals per a burlar les proves de datació i seguretat a què podien veure’s sotmeses.

A casa de l’antiquari s’han trobat vasos grecs, monedes ibèriques i romanes, fragments de bustos escultòrics de marbre blanc i peces en terracota de dinasties xineses.

Els efectes intervinguts han sigut dipositats al Museu de la Prehistòria de València, que realitzarà els informes pericials.

Comparteix

Icona de pantalla completa