Diari La Veu del País Valencià
El fenomen Bombas Gens obliga a redefinir el circuit cultural de València

Fa ara dotze mesos, la Fundació per l’Amor a l’Art ampliava el circuit cultural de la ciutat més enllà del riu Túria. L’antiga fàbrica de bombes hidràuliques abandonada renaixia per a convertir-se en un centre cultural amb tres vessants: artístic, social i investigador. Un any després, Bombas Gens ha aconseguit un balanç més que positiu, va destacar aquest dimecres la directora general de la fundació, Susana Lloret, ja que per l’espai de Marxalenes han passat 70.115 visitants.

Quan Bombas Gens va alçar la persiana el 7 de juliol de 2017 ja va alçar expectació, arribava per a “despertar l’interés” per la cultura i, concretament, per l’art contemporani”, va explicar Lloret. El fenomen del Centre d’Art ha sigut fer-se notar, obligar a ampliar el mapa per a incloure’l en el circuit. Un any després de la inauguració “hem generat un nou circuit i una nova ruta amb una nova oferta”, va sostindre la directora general. Un èxit avalat pels visitants atrets per al “singularitat” que atresora el complex “apartat” dels centres museístics habituals de la ciutat de València.

La rehabilitació de la fàbrica va permetre recuperar el celler d’una alqueria del segle XV i un refugi antiaeri construït durant la Guerra Civil. El projecte va nàixer amb la intenció de sensibilitzar la població i contribuir al retorn de l’art al panorama cultural valencià, va explicar Núria Enguita, directora de Bombas Gens.

Aquest primer any ha servit per a exposar bona part del fons de la Fundació Per l’Amor a l’Art amb un clar predomini de mostres dedicades a la fotografia. Això no obstant, Bombas Gens ja té definides les línies artístiques de les actuacions futures així com les col·laboracions amb els centres escolars. “Hem tractat de parlar de persona a persona a cada visitant des de la dansa, la paraula, la imatge o el cinema”, va emfatitzar Lloret.

La campanya escolar va ser un dels punts forts de la passada temporada amb el treball amb diferents col·legis de la zona de Marxalenes. De fet, durant el primer any han passat 2.903 alumnes de 34 escoles i, tal com va subratllar Lloret, es continuarà treballant per a incrementar l’assistència dels centres educatius i que, en lloc de visitar Bombas Gens una o dues vegades, puguen ser set o huit les vegades que els xiquets acudisquen a les exposicions i a les diverses activitats.

Impacte en el circuit

Bombas Gens ha tancat la primera temporada amb 70.115 visitants, una xifra que, tot i estar lluny d’alguns museus consolidats en el circuit cultural de València, palesa el fort impacte en el mapa. El 57% dels assistents provenen de la ciutat de València; el 32%, de la resta de l’Estat, i un 11%, de la resta del món. El Centre d’Art de Marxalenes ha programat set exposicions i 80 activitats a les quals van acudir 5.220 persones.

Altres museus més antics de la ciutat com ara el Centre del Carme, l’IVAM i Belles Arts van rebre, en 2016, 75.918, 123.144 i 132.069 visitants, respectivament. “Volem que els que han vingut tornen però s’ha de llançar la pedra més fort perquè l’ona arribe a més gent” va explicar Enguita, directora de Bombas Gens. És a dir, que si bé aquestos centres expositius públics han crescut en nombre de visitants en 2017 –el Centre del Carme va rebre 182.658 visitants; Belles Arts, 140.000, i l’IVAM, 135.748–, les xifres de Bombas Gens amb un any de vida són ressenyables.

Entre 2016 i 2017 s’han mostrat 426 obres que sumen més de 857 peces, això és: el públic ja ha pogut veure al voltant del 45% del total de la col·lecció. El fons de la Fundació Per Amor a l’Art compta amb 1.900 obres d’art de 175 artistes i, segons va manifestar Susana Lloret, la intenció és seguir ampliant-la amb noves adquisicions.

Els mediadors culturals, un dels valors afegits de Bombas Gens, van atendre de manera personalitzada el 25% del total dels visitants, ja que 17.536 persones van participar de les visites guiades.

La pintura, protagonista el proper curs

Per a la següent temporada, la pintura tindrà predomini sobre la fotografia encara que es tractaran de fer visibles les línies de treball de l’any anterior amb activitats com ara el grup de lectura. Les parets de l’antiga fàbrica comptaran amb obres d’artistes com Nicolàs Ortigosa i Anna-Eva Bergman.

La primera mostra del proper curs serà una monografia d’Anna-Eva Bergman. A la tardor es podrà veure la “primera gran exposició” de l’artista noruega després de les realitzades durant els anys 80 i 90, va destacar Enguita.

A principis de 2019, es presentaran noves peces de la Col·lecció Per Amor a l’Art, una mostra dedicada a la fotografia japonesa dels 50, 60 i 70 que va suposar una renovació del llenguatge fotogràfic.

Durant la primavera, Bombas Gens acollirà una nova monografia, en aquest cas del jove artista logronyés Nicolás Ortigosa, on es podrà gaudir de més de 90 de peces creades a partir de la Divina Comèdia.

Primer aniversari

Per a celebrar el primer aniversari de Bombas Gens, el Centre d’Art ha organitzat una programació especial que començava aquest dimecres i que conclourà el proper diumenge, 8 de juliol.

Nuria Enguita, Susana Lloret i Sonia Martínez van presentar aquest dimecres les activitats especials per a celebrar el primer aniversari del centre cultural. / BOMBAS GENS

Des de cinefòrums amb l’antropòleg Manuel Delgados fins a una ruta per les Alqueries, les activitats gratuïtes segueixen el tarannà social que caracteritza el centre. Dijous s’han programat diverses visites inclusives en llenguatges de signes per a oients i no oients que es tornaran a repetir el 7 de juliol. El 6 de juliol se celebrarà un ‘Divendres Golfo’, ja que es podran visitar les exposicions en horari nocturn (fins a les 23 hores) i també s’obrirà el jardí per a poder recórrer-lo de 21 a 23 hores. Divendres també tindrà lloc una conversa amb la directora de la Fundació Per Amor a l’Art, Susana Lloret, i amb l’equip de Bombas Gens; la inauguració de l’exposició ‘(En) procés’ amb Teresa Lanceta, que mostra els treballs realitzats al taller impartit per l’artista teixidora, i un recorregut cantat per l’exposició de Hamish Fulton ‘Caminant a la Península Ibèrica’ amb la música d’Almodí Cor de Cambra.

Per al cap de setmana hi haurà una novedosa ruta per les alqueries medievals del barri de Marxalenes que partirà de les portes de Bombas Gens. Entre altres activitats hi haurà tallers al voltant de la història de l’edifici i lectures en grup relacionades amb les mostres.

Les activitats de celebracions acabaran el 8 de juliol amb un passeig pel jardí amb el paisatgista que el va dissenyar, Gustavo Marina, i un taller patrimonial adreçat als més menuts.

Comparteix

Icona de pantalla completa