Diari La Veu del País Valencià
La Unió de Llauradors presenta una proposta de moció als pobles de la Ribera afectats per la pedra

La Unió de Llauradors ha presentat una proposta de moció a tots els ajuntaments dels pobles de la Ribera Alta i la Ribera Baixa afectats per la pedra del passat diumenge, 1 de juliol, i per les gelades de març a fi que l’aproven en el pròxim ple. L’objectiu és “traslladar una sèrie de mesures a les diferents administracions que compensen en allò possible els efectes negatius d’aquestos dos sinistres climatològics en el sector agrari de la comarca”. Aquesta organització va quantificar les pèrdues de la pedra a la Ribera en vora 80 milions d’euros, després d’afectar al voltant de 15.000 hectàrees de cultiu.

Entre les mesures que proposa La Unió es troba instar el Ministeri d’Agricultura perquè, a través d’ENESA i Agroseguro, establisca en les assegurances agràries una taxació i indemnització del dany real en parcel·la en funció de les exigències comercials, independentment de la franquícia establerta. “És a dir, que s’indemnitze el 100% del dany real”, explica l’organització agrària en un comunicat. També es demana al Ministeri d’Agricultura que establisca una ajuda d’Estat de fins a 15.000 € per empresa agrària en tres anys.

A la Conselleria d’Agricultura se li indica que incorpore aquestos danys climàtics en l’informe anual que ha de traslladar al Ministeri d’Agricultura per a aconseguir un índex de rendiment net zero per als cultius i poblacions afectades. En relació als impostos, també s’insta els ajuntaments a establir una condonació del pagament de l’Impost de Béns Immobles de les parcel·les cultivades i de les instal·lacions allà presents, independentment de si es tracta d’un sòl rústic o urbà. En aquest sentit, també es demana que el govern estatal compense els ajuntaments, amb càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat, la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades.

Al Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social se li demana l’establiment d’una bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any i al govern estatal l’establiment de préstecs amb interés subvencionat per als afectats. La pedra va produir també danys en la fusta dels arbres i per això La Unió sol·licita en la seua proposta de moció que la Conselleria d’Agricultura repartisca de forma gratuïta productes cicatritzants per a les explotacions afectades.

La Unió afirma que “les cooperatives comercialitzadores també comprovaran com el seu compte de resultats es veurà molt minorat per l’elevada disminució de la producció, que afectarà tant als costos fixos com als llocs de treball”. Per això, a més de les línies d’ajudes i suport a les persones productores, l’organització també demana al ple municipal que inste el govern estatal a establir les següents mesures: l’exempció en el pagament de quotes empresarials a la Seguretat Social de les cooperatives afectades; l’autorització per a la percepció de prestacions per desocupació per als treballadors amb extinció de contracte i que no tinguen els períodes de cotització necessaris per a accedir, i la bonificació dels interessos dels préstecs de campanya de les cooperatives, tant de les de primer grau com de les de segon grau.

Comparteix

Icona de pantalla completa