Compromís exigeix al govern espanyol una data "ferma" de trasllat per a la subestació de Patraix

La instal·lació va explotar en 2007 i en 2015 el TSJ la va qualificar de perillosa per risc d'incendi
/ València
3 juliol 2018 01:00h
La subestació elèctrica de Patraix ha sigut motiu de preocupació per als veïns del barri, sobretot des que va explotar el 15 de maig de 2007.

El diputat de Compromís Enric Bataller ha instat la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, a fixar una data "definitiva i com més prompte millor" per al trasllat i soterrament de la subestació elèctrica de Patraix als terrenys del nou llit del riu Túria, al costat del cementeri general.

Bataller ha valorat la decisió favorable del govern espanyol de portar la subestació a una altra ubicació "més idònia" però ha exigit que el trasllat es faça en el termini "més breu possible" i en tot cas abans de l'any 2020, a diferència del que estableix la proposta ministerial, segons ha informat la coalició en un comunicat.

"El canvi d'ubicació compta amb tots els informes favorables, així que l'actual situació no fa més que perllongar l'amenaça i la desprotecció dels veïns del barri de Patraix", ha assenyalat el diputat de Compromís en referència als informes emesos pel Ministeri d'Indústria i per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

La coalició ha assenyalat que el passat 15 de maig es van complir onze anys de l'explosió que "va desencadenar les alarmes" sobre la subestació, un "risc confirmat", primer, en 2009, quan es va anul·lar la llicència d'activitat innòcua i més tard, en 2015, quan el Tribunal Superior de Justícia va considerar "perillós per risc d'incendi" el seu funcionament.

Des d'aleshores, els col·lectius veïnals han reivindicat el trasllat i el soterrament de la instal·lació, una demanda "compartida" amb la Generalitat i amb l'Ajuntament, que en l'últim Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) va deixar la planta de Patraix "fora d'ordenació" i va reservar la nova parcel·la.

next