Llarena dóna el vistiplau al trasllat de Forn, Rull i Turull a presons catalanes

La resposta del jutge arriba al mateix temps que l'inici de l'acostament de Cuixart, Sànchez, Romeva, Junqueras, Forcadell i Bassa a Catalunya
3 juliol 2018 01:00h
Imatge d\'arxiu dels consellers Josep Rull i Joaquim Forn entrant a la reunió del Consell Executiu del 10 d\'octubre de 2017.

El jutge instructor de la causa al Tribunal Suprem contra els líders del procés, Pablo Llarena, ha donat el vistiplau aquest dimarts al trasllat a presons catalanes de Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, tal com va fer la setmana passada amb Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva, que han començat a ser traslladats aquest dimarts, segons fonts de la defensa.

La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, del Ministeri de l'Interior, ja ha notificat a la Conselleria de Justícia de la Generalitat el trasllat dels tres polítics presos que quedaven pendents de la resolució del magistrat Llarena. Turull, Rull i Forn seran traslladats a la presó de Lledoners igual que Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

En una interlocutòria, el jutge assegura que no veu cap "raó processal" per a oposar-se al trasllat però recorda –com va fer la setmana passada en la resta de casos– que la decisió està en mans d'Institucions Penitenciàries. El magistrat respon d'aquesta manera l'escrit que li ha fet arribar Institucions Penitenciàries a través del director del centre d'Estremera que proposa el trasllat per "raons de vinculació familiar".

El vistiplau de Llarena és un pas més dins del protocol establit en aquest tipus de casos on, a més de la petició de les defenses, cal un informe positiu per part d'Institucions Penitenciàries. 

Un cop obtinguda la resposta del jutge –com en els casos de Junqueras, Romeva, Sànchez, Cuixart, Bassa i Forcadell–, la Junta d'Avaluació d'Estremera estudiarà i aprovarà el trasllat als centres penitenciaris catalans. Després de la resolució de Llarena coneguda aquest dimarts al migdia, el govern espanyol ja ha notificat la decisió al govern català i el trasllat es farà en els propers dies, un poc després de la resta de presos, que ja són de camí a Catalunya.

La comunicació implica que el magistrat no preveu dur a terme noves diligències que requerisquen la presència de Forn, Rull i Turull, que té en aquestos moments en situació de presó provisional.

Tot plegat té lloc en paral·lel a l'inici del trasllat dels sis primers presos independentistes a presons catalanes, que està en marxa i s'allargarà fins a dimecres, en el cas de Forcadell i Bassa, i dijous, en el cas de Cuixart, Sànchez, Romeva i Junqueras.

Dimecres passat la Sala d'Apel·lacions del Tribunal Suprem va confirmar la interlocutòria de processament dels 25 investigats en aquesta causa per delictes de rebel·lió, desobediència i malversació.

El magistrat conclou, com en casos anteriors, que "no existeix cap raó processal que conduïsca a la custòdia dels processats en cap centre penitenciari concret", tot i que insisteix que el trasllat "és cosa de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries". 

next