Diari La Veu del País Valencià
Un Sagunt a Escena més grecollatí posa l’accent en les grans produccions al teatre romà

L’acumulació d’activitats durant els mesos de juliol, agost i setembre a Sagunt ha obligat Sagunt a Escena a concentrar la seua activitat lleugerament. Hi haurà menys espectacles i menys dies que en 2017 però serà més grecollatí i amb produccions de gran envergadura per a 2018, tot plegat amb les entrades als mateixos preus. El certamen estival públic celebra 35 edicions amb 26 propostes de teatre, dansa, música i circ de les quals quinze formen part de la secció Off Romà i onze, del Teatre Romà, una construcció que esdevindrà l’epicentre d’un retorn a les “arrels del teatre” i que estarà representada en la programació amb títols com Antígona, Filoctetes, Las Amazonas, Fedra i Èdip.

Sota el lema ‘Amb noms propis’, Sagunt a Escena fa una picada d’ull als “orígens del teatre” per a posar l’accent sobre el mil·lenari espai de la ciutat amb produccions que aprofiten les peculiaritats del teatre romà. Es deixen de banda altres propostes que obliguen a reconstruir un decorat i s’advoca per aquelles que s’acoblen a l’ecosistema i a la idiosincràsia del festival: el teatre clàssic. “Els noms clàssics estan i estaran sempre en el festival”, va assegurar aquest dimarts el director artístic Juan Vicente Martínez Luciano durant la presentació del certamen al Teatre Principal de València. L’espai, però, “està demanant tornar a les arrels del teatre clàssic”, va seguir explicant. Per això, cobren protagonisme els mites grecollatins amb coproduccions valencianes i produccions estatals i internacionals d’èxit exhibides, en bona mesura, al Festival de Mérida.

Totes les institucions han redoblat esforços per a impulsar el festival “cap a fora” després d’unes edicions on “ha agafat múscul”, va indicar el conseller Vicent Marzà. Si en 2017 el pressupost va estar al voltant dels 320.000 euros, en 2018 només per a pagar la producció –a banda caldria sumar el cost dels treballadors de l’Institut Valencià de Cultura que ja estan treballant en els preparatius– la xifra oscil·la prop dels 420.000 euros, dels quals 270.000 els aporta la Conselleria de Cultura; 80.000, l’Ajuntament de Sagunt; 40.000, la Diputació de València, i 29.000, els diferents patrocinadors i col·laboradors.

D’esquerra a dreta: Tarazona, Guarinos, Pérez Garijo, Marzà, Fernández, Martínez Luciano i Garcia aquest dimarts durant la presentació de Sagunt a Escena. / IVC

L’Estat, a través del Ministeri de Cultura, torna a quedar fora de les administracions que donen suport econòmic al Sagunt a Escena: només afegeix 15.000 euros que atorga al consistori per concurrència competitiva per a sufragar la part de l’Off Romà, que depén del municipi. Per això el conseller va insistir que es continuarà reivindicant allò que “és de justícia per al poble valencià”. De moment, Marzà va avançar que ja s’ha sol·licitat una reunió amb el Ministeri per a traslladar-li el dossier de greuges culturals –un document que ja es va preparar amb l’arribada de qui havia sigut en un primer moment el Ministre de Cultura, el valencià Màxim Huerta– que inclou les demandes relacionades amb el Sagunt a Escena.

“Amb nom propi”

Els mites grecollatins com Freda, Antígona, Filoctetes i Èdip han traspassat els “personatges clàssics” i s’han convertit en “formes de ser”, va explicar Martínez Luciano. ‘Amb nom propi’ defineix una programació al Teatre Romà que començarà l’1 d’agost amb la coproducció d’institucions públiques, altres festivals (en aquest cas el de San Javier) i la companyia La Ferroviaria d’Antígona, una versió lliure en valencià del text de Sòfocles dirigida per Paca Macià i amb música d’El niño de Elche.

Amb l’aval del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mérida arriben a Sagunt a Escena tres produccions. El 3 i 4 d’agost Antonio Simón dirigeix Filoctetes, amb Pedro Casablanc, Pepe Viyuela, Félix Gómez i Samuel Viyuela, entre d’altres. Basada en l’obra d’El Bosch, la companyia Marie Chouinard duu des del Canadà el tríptic d’El jardí de les delícies, un espectacle de dansa que, segons va emfatitzar el director artístic, necessita tres dies de muntatge d’escenari i que es podrà veure el 9 d’agost.

El ballador Ángel Muñoz duu fins al Teatre Romà l’11 d’agost Claroscuro, un espectacle que va més enllà del flamenc. El 12 d’agost tindrà lloc la XIV Gala Benèfica de l’Alzhèimer, mentre que Capella de Ministrers presentarà el seu darrer projecte sobre la Ruta de la Seda el 14 d’agost.

Des de Mérida arribarà el 17 i 18 d’agost Las Amazonas, basada en la Pentesilea, de Von Kleist, amb direcció de Magüi Mira i amb coreografia de Yoshua Cienfuegos. Es tracta d’una adaptació de la mítica guerrera que tindrà un elenc format per Silvia Abascal, Loles León, Olivia Molina, Laura Pamplona, Maxi Iglesias, Xabi Murua, Antonio Hortelano i Karina Garantivá. Paco Bezerra signa Freda, l’últim dels tres projectes escènics amb segell del festival extremeny sota la direcció de Luís Luque el 24 i 25 d’agost. Es podrà veure aquesta reina de l’Illa del Volcà interpretada per Lolita Flores, Juan Fernández, Tina Sáinz, Críspulo Cabezas i Eneko Sagardoy.

L’últim concert a l’enclavament romà el protagonitzaran el 28 d’agost Maria Arnal i Marcel Bagés amb el seu 45 cerebros y un corazón. El 31 d’agost la companyia Clásicos Contemporáneos porta una nova versió de l’Otel·lo, de William Shakespeare, sota la direcció de Julio Fraga i que compta amb Chete Lera, Tatiana Sánchez Garland, FM Poika, Josu Eguskiza, Paco Luna, Juan Luis Corrientes, Estrella Corrientes i Paz Alacarcón. El 2 de setembre Oriol Broggi dirigeix Èdip, de Sòfocles, amb Julio Manrique, Carles Martínez, Marc Rius, Mercé Pons, Ramon Vila, Miquel Gelabert i Clara de Ramon.

L’Off Romà suma i s’expandeix

La secció Off Romà del Sagunt a Escena passa de cinc espais a tindre’n huit i s’expandeix més enllà del Port de Sagunt, ja que la programació arribarà a Canet d’en Berenguer. A més, enguany, com a novetat, el Museu Arqueològic acull el Sagunt Menut, un seguit d’activitats orientades per als xiquets d’entre 5 i 12 anys on podran treballar obres relacionades amb la programació del Teatre Romà.

El Centre Cívic acollirà Pla, Pla y Cía, del Circ Gran Fele (25 de juliol), i A s’ombra, d’Atirofijo circ (26 de juliol). La Casa de la Cultura, del 27 al 29 de juliol, serà l’escenari de La ciudad factoría, d’Albert Forment. A la plaça cronista Chabret s’estrenarà el 31 de juliol Aigua, una coproducció de l’IVC, el Fitcarrer de Vila-real, l’Institut d’Estudis Baleàrics i 23arts, que també es podrà veure a Canet d’en Berenguer el 9 d’agost i a Potries a finals d’any dins dels actes de la capitalitat cultural valenciana de la població de la Safor. El mateix 31 de juliol al carrer del Castell s’inaugurarà l’exposició Cal que neixin flors: a propòsit d’El jardín de las delicias i a la pujada al Castell hi haurà el concert de música cubana a càrrec de Pancho Amat y su cabildo del son.

Al Centre Cultural Mario Monreal es veuran quatre produccions valencianes, com són: La Celestina, de Fernando de Rojas per Bambalina Teatre Practicable (8 d’agost); Los invitados, del Colectivo Fracasada (15 d’agost); Classe, de Guillermo Calderón per Teatrecompanyia-La Medusa (22 d’agost), i ¿Qué pasó con Michael Jackson?, de La teta calva (29 d’agost).

A la pujada del Castell es podrà gaudir del circ i dels equilibris d’Ovvio, de la Kolektiv Lapso Cirk (16 d’agost); de Mira’t, de Circ Pànic (23 d’agost), i de Wake App, de Zen del sur (30 d’agost).

Encara sense data, l’Off Romà del Sagunt a Escena tornarà a incloure un concert amb els guanyadors del Festival Internacional Cante de las Minas de La Unión (Múrcia).

Comparteix

Icona de pantalla completa