Diari La Veu del País Valencià
Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart ja estan a la presó de Zuera, on faran nit abans d’eixir cap a Lledoners

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estan ja de camí a Catalunya, segons informa Institucions Penitenciàries, que apunta que el transport de la Guàrdia Civil que els trasllada ha sortit de la presó de Valdemoro (Madrid), on havien fet nit, aproximadament a les 10.30h. L’autobús de la Guàrdia Civil ha arribat a la presó de Zuera (Saragossa) a les 14.45h enmig de l’expectació mediàtica.

Està previst que Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart dormen en aquest centre penitenciari i l’abandonen a primera hora del matí d’aquest dimecres en direcció a Catalunya. Primer els traslladaran a Brians II, on es farà el canvi de custòdia amb els Mossos i està previst que demà mateix ja dormen a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (el Bages).

Pel que fa a Carme Forcadell i Dolors Bassa, Institucions Penitenciàries de l’Estat explica que eixiran dimecres de Madrid. En el seu cas no dormiran a Saragossa, només hi faran una parada tècnica, i demà mateix arribaran a la presó de Puig de les Basses, a Figueres.

Així, aquesta vesprada l’autobús de la Guardia Civil ha entrat a la presó de Saragossa i al cap d’uns minuts ha eixit i ha quedat estacionat dins del recinte del centre penitenciari. En canvi, es preveu un trasllat directe per a Forcadell i Bassa, que hui encara passaran la nit a Madrid i es preveu que demà dimecres arriben a Figueres, on ingressaran a la presó de destí. En aquest cas, el vehicle que les transportarà farà una aturada tècnica a la presó de Zuera, on baixarà una presa, i després reprendran la marxa cap a Catalunya.

Mentrestant, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha afirmat aquest dimarts en una entrevista a la SER que el trasllat dels presos s’està produint “amb normalitat” i que els Mossos rebran els presos “al centre penitenciari on se’ls remet”. També ha afirmat que no té cap temor que Presons, l’organisme de la Generalitat, es faça càrrec dels presos. “Vivim en un estat de dret amb competències traslladades i hi ha molta gent que treballa bé, no podem generar desconfiança quan no hi ha cap raó per a fer-ho”.

En canvi, el ministre no ha volgut valorar si han d’estar en presó preventiva per no qüestionar l’actuació del jutge. “Cadascú té la seua funció i la meua és no valorar una resolució judicial. Puc tindre una idea concreta, però no l’he de traslladar ni puc fer-ho”, ha afirmat.

Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn encara hauran d’esperar un poc per a ser traslladats a Catalunya. En el seu cas, aquest dimarts el jutge Pablo Llarena ha donat el vistiplau necessari. En una interlocutòria, el jutge assegura que no veu cap “raó processal” per a oposar-se al trasllat, però recorda –com va fer la setmana passada en la resta de casos– que la decisió està en mans d’Institucions Penitenciàries. Turull, Rull i Forn també tindran com a presó de destí la de Lledoners, on es trobaran amb Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart.

Comparteix

Icona de pantalla completa