Diari La Veu del País Valencià
Bonig proposa que les Corts insten el govern espanyol a perpetuar la dispersió dels presos d’ETA

La portaveu del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), Isabel Bonig, presentarà en el pròxim ple de les Corts una proposta de declaració institucional per a homenatjar totes les víctimes d’ETA i instar el govern espanyol “a no procedir a cap tipus d’acostament dels presos” de la banda “en tant que tots i cadascun dels seus integrants siguen entregats davant la justícia, demanen perdó a les víctimes, manifesten el seu penediment i entreguen la totalitat de les armes que encara disposen”.

Així mateix, planteja que Les Corts Valencianes insten el govern espanyol “que qualsevol mesura relativa als presos d’ETA haurà de ser comunicada i consensuada prèviament a la seua adopció amb les víctimes i les seues respectives associacions”.

Bonig ha explicat en declaracions als mitjans que aquesta iniciativa és pertinent, en un moment en què el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, dins de la ronda de contactes que està mantenint amb els presidents autonòmics, “ha defensat l’acostament de presos d’ETA”.

La síndica popular portarà la declaració institucional al ple i ha apel·lat a la “sensibilitat dels grups amb les víctimes que al llarg d’anys va deixar ETA” perquè donen suport a la proposta.

“El govern de Sánchez porta un mes i ens preocupen alguns dels anuncis que ha fet. Res sabem del model de finançament, que ha caigut en l’oblit, encara que el PP no ho oblidarà i exigim la mateixa contundència que tenien abans des de l’esquerra. A més, ens sembla greu la deslleialtat que s’ha produït amb l’anterior govern d’Espanya quant als corredors i les informacions sobre l’acostament de presos d’ETA”, ha assenyalat.

En el text de la declaració, es fa constar que un govern, “encara sustentat per una fràgil minoria, no pot sota cap circumstància afrontar, faltar i menyscabar la memòria de tots els que van donar la seua vida per Espanya i dels seus familiars amb un acostament dels presos d’ETA”.

“ETA va assassinar 853 persones entre forces d’ordre i civils i va ferir a milers persones i familiars. Hui ETA no mata, però encara té molt que pagar pel dolor causat”, afig. El PP subratlla que són 229 els etarres que compleixen condemnes en les presons espanyoles i altres 52 a França.

Al seu judici, “acostar presos malalts o majors de 70 anys pot entrar dins de la política penitenciària, però per als familiars dels morts a les mans d’ETA, que només els poden visitar en el cementeri, no deixa de ser un nou colp després d’haver hagut de carregar amb tan enorme condemna. Màximament si eixos presos, assassins en uns casos i còmplices en uns altres, no han mostrat el més mínim penediment, ni han col·laborat amb la justícia per a esclarir els centenars d’atemptats que segueixen sense culpables jutjats, ni han entregat totes les armes que encara disposen els seus companys de banda armada en els arsenals”.

“Si la política de dispersió s’ha erigit en una eina d’extrema eficàcia per a lluitar contra l’organització terrorista, no sembla lògic que s’eradique si no es donen les quatre condicions que les víctimes i els demòcrates els exigim: penedir-se i demanar perdó pel dolor i l’horror causat; col·laboració activa amb la justícia; lliurament de la totalitat de les armes, i que els quasi 90 integrants de l’organització terrorista amb causes pendents amb la Justícia s’entreguen per a ser jutjats”, ha recalcat Bonig.

Comparteix

Icona de pantalla completa