Diari La Veu del País Valencià
El Jardí Botànic acull l’estrena del documental científic ‘El enigma Agustina’

El Jardí Botànic de la Universitat de València acull aquest divendres a partir de les 18.30h l’estrena a València d’El enigma Agustina, un documental dirigit per l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC). Així, l’auditori Joan Plaça, en col·laboració amb el col·lectiu La Física del Grel, presenta una pel·lícula ambientada en “una Espanya que es va poder situar en l’avantguarda de la ciència a Europa, on es vivia un dels moments més importants per a disciplines com la física i la química”, expliquen des del Jardí Botànic. Però la guerra i la dictadura van provocar que molts projectes i investigacions quedaren oblidats als calaixos.

El enigma Agustina, rodat a Granada, París i Madrid, vol traure a la llum les investigacions científiques d’aquell moment. Al mateix temps, però, el documental tracta de traslladar missatges científics complexos a un públic ampli. Per això, aborda algunes de les fites científiques més rellevants del període, com ara la relativitat general, la mecànica quàntica i la cosmologia.

La base de la història és “una combinació impossible”: el Palau del Pardo, Einstein, el gat d’Schrödinguer, el paper de les dones científiques de principis del segle XX i la cobla. A més, l’espectador trobarà el personatge d’Agustina Ruiz Dupont i unes obres de remodelació que treuen a la llum un baül ple d’objectes i documents a qui ningú fa cas. “La ciència serà al mateix temps paisatge i protagonista d’aquesta història que amaga moltes sorpreses, personatges i testimonis”, descriu la nota de premsa del Jardí Botànic.

Després de la projecció d’El enigma Agustina hi haurà un col·loqui amb Manuel González García i Natalia Ruiz Zelmanovicth, membres de l’equip impulsor d’aquest projecte divulgatiu i actors en la pel·lícula.

El documental està finançat per l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) en col·laboració amb la Societat Espanyola d’Astronomia, la Conselleria de Cultura de la Junta d’Andalusia i l’Institut Andalús de la Dona.

Pel que fa a la projecció a València i el col·loqui posterior, formen part de #LasCharlasdelGrel, una iniciativa del col·lectiu La Física del Grel que tracta de parlar de ciència de manera amena i accessible per a tots els públics. L’acte compta amb la col·laboració del Jardí Botànic de la Universitat de València, el Ministeri d’Educació, la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa