Diari La Veu del País Valencià
El parany és un mètode de caça no selectiu prohibit segons Europa

RedactaVeu / València.

En resposta a una petició de documentació feta pel diputat autonòmic de Compromís, Juan Ponce, per fi es sap el fons i el perquè la Comissió Europea rebutja també els anomenats “paranys científics”.

A finals de gener, es feia públic el “no d’Europa”, però no es coneixien en detall els motius d’eixa negativa.

Ara, per fi se sap la resposta donada per la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, a una consulta feta el 13 de Desembre per la Generalitat, i no deixa lloc a dubtes; l’excusa de permetre els anomenats “paranys científics” per salvar la normativa de protecció de les aus, no es sosté per cap costat.

Si bé, s’argüia que els animals es capturaven en parany per fer un seguiment de les seues migracions i estudiar-los, des de la Comissió es recorda que el parany és un mètode de caça no selectiu prohibit per l’article 8 de la Directiva d’Aus, caràcter no selectiu confirmat per la Sentència del Tribunal de Justícia de les Comunitat Europees de 9 de desembre de 2004.

Les excepcions possibles per justificar casos com els dels “paranys científics”, haurien d’estar suficientment justificats segons la normativa, i entre ells, seria causa no haver-hi altra solució satisfactòria per fer aquesta captura “científica”, i en aquest apartat, la Comissió diu que “resultat dubtós la no existència d’altra solució”, ja que existeixen alternatives més satisfactòries per a la captura d’aus amb fins científics com és l’ús de xarxes, que és el mètode més emprat per a fins científics ( la xarxa no causaria cap dany a les aus, mentre que el parany sí). La Comissió no coneix antecedents en els quals s’empre la lliga del parany per a estudis científics. Per a Europa “sembla evident que existeixen solucions satisfactòries i més apropiades per a l’objecte d’aquestes investigacions, i que evitarien l’ús de substàncies adhesives que poden generar lesions i danys en les aus capturades”.

Altres excuses, com la necessitat de desenvolupar activitats científiques, tampoc justifiquen que els suposats estudis a fer precisen necessàriament de l’ús del parany, per tant, el “parany científic” no és compatible amb la Directiva d’Aus.

Per tant, ara, sabent el fons del que va respondre Europa, es torna a deixar en evidència el paper del Consell, que sempre ha emprat la polèmica de la caça del parany avivant el foc de la confrontació social entre partidaris i detractors, donant falses esperances als aficionats i camuflant l’activitat amb “trampes” com era l’excusa de l’ús científic d’unes instal·lacions, que en cap cas usaven ni ornitòlegs, ni científics, ni persones interessades en l’estudi de les migracions, sinó caçadors dels de tota la vida. El PP ha optat per mantindre la polèmica quan sabia que era inviable.

Comparteix

Icona de pantalla completa