Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència d’Alacant reobri una causa contra el president de la Diputació César Sánchez per malversació

L’Audiència d’Alacant ha ordenat reobrir una investigació per suposats delictes de malversació i coaccions contra l’alcalde de la localitat alacantina de Calp i president de la Diputació, César Sánchez, del Partit Popular. L’arxivament del cas decretat pel jutjat d’instrucció núm. 2 de Dénia (Marina Alta) el mes de setembre passat va ser “prematur”, segons considera la Secció Dècima de l’Audiència d’Alacant en una interlocutòria que estima un recurs d’apel·lació de la Fiscalia i al qual ha tingut accés EFE aquest dimecres. Així, Sánchez està citat a declarar en qualitat d’investigat el pròxim 12 de juliol

Aquestes investigacions deriven de la denúncia d’una periodista que va ser cap de premsa de l’Ajuntament de Calp i manté que Sánchez la va obligar a col·laborar en la seua campanya electoral de 2015 com a candidat del PP a l’Alcaldia de Calp, càrrec que aleshores ja exercia.

La periodista, que treballava com a interina en el consistori, assegura que l’alcalde li va indicar que havia de “pensar en el seu fill”, per la qual cosa va acabar accedint a treballar amb la cap de campanya del candidat popular. Així, es va reunir amb ella en diverses ocasions “per a preparar els discursos del candidat, redactar el programa de la llista, fer boicot mediàtic a altres partits, etcètera”, tal com recull literalment la denúncia que la fiscalia va cursar al jutjat al maig de 2017.

El ministeri públic va sol·licitar aleshores que s’interrogara la denunciant com a testimoni i Sánchez en qualitat d’investigat –figura que abans es coneixia com a imputat–. No obstant això, la titular del jutjat va arxivar les diligències en setembre, després de rebre l’informe que havia demanat a la corporació municipal sobre les funcions encomanades a la periodista interina. La Fiscalia va recórrer contra el sobreseïment davant l’Audiència d’Alacant perquè entenia que aquesta resolució de sobreseïment resultava precipitada.

L’Audiència d’Alacant li ha donat ara la raó i ha ordenat a la jutge que reòbriga les investigacions per a esclarir si es donen els indicis delictius denunciats per l’acusació pública. “En la causa consta que la denunciant es refereix clarament al fet que va ser obligada a prestar una col·laboració amb la campanya electoral de l’alcalde l’any 2015, des de la seua activitat funcionarial com a cap de premsa de l’Ajuntament de Calp”, relata l’escrit d’apel·lació.

Aquestes tasques, afegeixen els magistrats, “es trobaven al marge de l’activitat periodística per a la qual prestava el seu servei públic” i està acompanyada “d’uns correus que, al seu judici, ratifiquen la veracitat d’allò que exposa”. La instructora de les diligències les va analitzar i va concloure que del seu contingut no calia deduir que la periodista haguera de realitzar labors alienes a les quals havia d’exercir com a treballadora pública. Per a l’Audiència d’Alacant, si a la jutge li semblava “dubtosa o insuficient la justificació documental que la denunciant aporta, podia requerir, abans de decretar l’arxivament, els antecedents necessaris per a eliminar els dubtes sobre aquest tema”.

En qualsevol cas, assenyala l’Audiència, cap la possibilitat de considerar que “fóra cert el testimoni del denunciant i acreditable mitjançant altres possibles diligències, com són les testificals proposades en la denúncia del Ministeri Públic”.

L’alcalde de Calp ha expressat en un comunicat el seu “màxim respecte a la Justícia” i ha reclamat “celeritat” perquè el cas “s’aclarisca com més prompte millor”. “Confie plenament en la Justícia i estic tranquil. Tindré l’oportunitat d’explicar-me i de donar la meua versió dels fets per a aclarir-los i evitar que quede algun dubte sobre aquest tema”, ha dit.

Comparteix

Icona de pantalla completa