Diari La Veu del País Valencià
Experts internacionals analitzen els reptes de la gestió de dades en una escola d’estiu de la Universitat de València

La Universitat de València (UV) ha inaugurat aquest dimarts al matí la primera edició de la ‘Summer School Challenges for the XXI century: Data, information and communication’. Les sessions, que se celebren fins al dijous 5 de juliol, reuneixen més d’una vintena d’experts per a donar resposta a preguntes com, per exemple, com va aconseguir el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació processar 2,6 milions de terabytes d’informació i destapar el cas dels Papers de Panamà, com poden ajudar les dades a lluitar contra el blanqueig de diners i l’evasió fiscal, com està transformant la ciència de dades el mercat dels videojocs per a mòbils o com poden ajudar les dades a revolucionar les teràpies contra el càncer.

Així, l’escola d’estiu reuneix experts en el disseny d’eines d’anàlisi i la gestió de dades, en investigació o en l’aplicació a camps específics. Entre els docents destaquen la periodista Mar Cabra, editora de l’equip que va destapar els ‘papers de Panamà’; l’economista Abel Fernández, responsable de la companyia del videojoc digital Candy Crush; l’economista i expert en la lluita contra el blanqueig de capitals Sergio Crespo, i el professor de la Universitat de Coimbra especialitzat en visualització de dades Penousal Machado.

Les sessions, adreçades a alumnat d’últim curs de grau o de màster, es desenvolupen a l’ETSE durant la primera setmana i a la Facultat d’Economia, durant la segona. Les activitats inclouen la realització d’un experiment al LINEEX-ERICES, que dirigeix la professora Penélope Hernández, sobre privacitat en la xarxa, a partir de la generació de dades en activitats online –com la compra– i el processament d’aquestes per part de les empreses.

En el marc de l’escola d’estiu, aquest dimecres se celebrarà una edició especial de la Databeers-VLC, una activitat social que apropa la ciència de dades des d’un vessant lúdic, amb quatre microxarrades compartint cerveses a l’Octubre CCC.

En la inauguració, hi han estat presents el vicerector d’Internacionalització i Cooperació de la UV, Carles Padilla, i responsables dels tres centres impulsors, l’ETSE-UV, la Facultat d’Economia i la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

Comparteix

Icona de pantalla completa