Diari La Veu del País Valencià
Ábalos desunfla la solidaritat espanyola i deixa clar que l’Aquarius va ser un cas especial

El ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha afirmat aquest dilluns que l’estat espanyol, amb la política migratòria, “ha de manifestar una visió humanitària respectuosa” però no “constituir-se en l’organització de salvament marítim d’Europa”.

“Espanya ha de manifestar, i ho estem fent, una visió humanitària respectuosa amb els drets humans, comprensiva amb el drama, però una altra qüestió és que ens constituïm en l’organització de salvament marítim de tot Europa”, ha subratllat en una entrevista en la Cadena Ser recollida per Europa Press.

Ábalos ha descartat així oferir un port espanyol al vaixell de l’ONG alemanya Lifeline, que es troba amb una mica més de 200 migrants a bord en aigües del Mediterrani pròximes a Malta i que no ha rebut autorització de cap port perquè desembarque els rescatats, malgrat que ve alertant de l’escassetat de provisions. Aquest cap de setmana, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha oferit la seua ciutat.

En aquest sentit, el secretari ‘socialista’ ha reconegut que el port de València també es va plantejar per a l’acolliment d’aquesta flota, igual que el moll de Palma, encara que ha assenyalat que el problema és “la resposta sistemàtica que el govern espanyol ha de donar”: “Espanya no pot assumir en solitari eixa responsabilitat”, hi ha afegit.

El ministre ha defensat que la cimera de la UE sobre migració és la resposta a la “crida d’atenció” d’Espanya en acollir la flota de l’Aquarius, que, a més, ha recalcat, “va atendre una crisi humanitària”.

Respecte als centres per a migrants en tercers països, que va defensar Pedro Sánchez aquest dissabte en la reunió que va mantindre amb el president francés, Emmanuel Macron, Ábalos ha insistit que “les plataformes de desembarcament” seran necessàries però “més dignes” que les actuals.

“Vam tindre una reflexió respecte a la qüestió migratòria, des del realisme, no des de la ingenuïtat; tractem d’incorporar tot un seguit d’elements que tenen a veure amb el respecte als drets humans”, ha sentenciat Ábalos.

Comparteix

Icona de pantalla completa