Diari La Veu del País Valencià
Rita privatitza els espais, carrers i places de València
Redactaveu / Europa Press / València

El portaveu del PSPV en el consistori, Joan Calabuig, ha anunciat que la seua formació presentarà 21 esmenes al projecte en entendre que és un text “privatitzador de l’espai públic, insolidari amb les persones amb discapacitat i restrictiu quant a l’exercici de drets fonamentals”.

Segons ha explicat en un comunicat, “no respecta la lliure circulació, limita el dret de reunió en espais emblemàtics, reduint l’espai disponible per al vianant”. Els socialistes “dubten” que la redacció d’aquesta ordenança haja sigut “consensuada amb els sectors implicats en el desenvolupament de la mateixa”.

La formació ha avançat que iniciarà un període de consultes amb organismes i entitats com l’ONCE, la Federació de Veïns, les AMPA o comerciants per a presentar les seues al·legacions i acordar amb ells unes altres en el període d’exposició pública.

Els socialistes aposten per “ampliar l’espai mínim per al pas de vianants, en l’ocupació de l’espai públic per comerços, contenidors, terrasses, incloent les terrasses en jardins i en l’ocupació de les voreres al Nadal”. Igualment, reclamen “no imposar limitacions a l’ocupació del domini públic, com pretén l’ajuntament a la Plaça de la Mere de Déu o a la Plaça de l’ajuntament” i “no limitar l’activitat dels partits polítics”.

Per la seua banda, Compromís ha anunciat la presentació de més de cinquanta esmenes ja que els partits de l’oposició “només han disposat de vint dies per a presentar-les”, en un text amb el qual sosté que el govern municipal tracta de “regular tots els aspectes de la vida de la ciutat”.

Compromís ha exigit la retirada de la disposició addicional sobre els actes a la plaça de l’ajuntament i la de la Mare de Déu, ja que consideren que reservar l’espai central “en exclusiva” per a actes organitzats pel consistori “suposa una apropiació de l’espai que és de tota la ciutadania”.

L’edil Pilar Soriano ha demanat que les festes singulars dels barris i pedanies de la ciutat tinguen la “mateixa consideració” que les festes patronals o locals mentre que la regidora Consol Castillo ha subratllat que les expressions culturals i artístiques en la via pública en una ciutat “moderna i oberta no poden ser limitades i fins i tot prohibides per una ordenança”.

Per part d’EU, la formació ha demanat la convocatòria d’una taula tècnica amb participació de les parts implicades per a consensuar l’ordenança. L’edil Rosa Albert ha assenyalat que el text “ha sigut elaborat sense coneixement ni participació de l’oposició” i sense tenir informació “que justifique si efectivament molts dels usos del domini públic que es realitzen sense ànim de lucre i que seran regulats ara, generen situacions que realment impedisquen l’accessibilitat als carrers o suposen un perjudici per als drets de tercers”.

Per a l’edil, “amb l’engegada d’aquesta ordenança serà pràcticament impossible desenvolupar activitats que fins ara es realitzaven i no requerien de comunicació ni autorització administrativa alguna i, per tant, creiem que seria fonamental que quedara plenament justificat quins problemes han sigut detectats pels diferents serveis competents perquè s’hagen inclòs en el text”.

Així, opina que amb el text es pretén “tenir una eina que dissuadisca de la utilització per part de la ciutadania del domini públic sota l’amenaça de sanció així com una nova via d’incrementar els ingressos municipals”.

EUPV demana que es mantinga la prohibició d’instal·lar taules i cadires en voreres d’amplària inferior a tres metres, així com que s’aplique la normativa en matèria d’accessibilitat “quant a la banda lliure per als vianants”, ha explicat Albert.

La regidora de la formació d’esquerres ha sol·licitat que se suprimisca del capítol cinquè de l’ordenança el punt relatiu a les actuacions musicals i altres activitats artístiques així com que es retire la disposició addicional tercera “que deixa al criteri arbitrari del govern municipal de torn la utilització de la plaça de l’ajuntament i de la plaça de la Mare de Déu”.

Comparteix

Icona de pantalla completa