Diari La Veu del País Valencià
La despesa familiar mitjana al País Valencià s’enfonsa un 24%
Europa Press / RedactaVeu / València

Així es desprèn d’un estudi de Consumer Eroski que analitza l’estructura de la despesa familiar en les 17 comunitats autònomes.

“La crisi colpeja amb força des del seu inici: dos de cada cinc famílies no té capacitat per a afrontar despeses imprevistes i menys encara, per anar-se’n de vacances fora de la seua casa una setmana a l’any. El pitjor: aquestes dades no han deixat d’agreujar-se des de fa tres anys”, adverteixen.

Davant aquesta situació, Eroski Consumer ha indagat en quant i com gasten les famílies, així com l’evolució de la seua despesa familiar des de 2006 a 2012, un període fonamental que transcorre per la difícil crisi econòmica. També s’han analitzat les dades comunitat per comunitat. Tota aquesta informació s’ha obtingut a partir de l’Enquesta de Pressupostos Familiars que any rere any publica l’INE.

En concret, al País Valencià, la despesa mitjana per llar en 2012 va ascendir a 26.037 euros, un 7% per sota de la mitjana estatal (28.151 euros). Si es llança una mirada a la resta de comunitats autònomes, els extrems es troben, d’una banda, a Madrid, País Basc i Navarra (on les llars realitzen una despesa mitjana per sobre dels 30.000 euros) i per l’altre, a Canàries i Extremadura (allí no aconsegueixen els 23.000 euros de mitjana).

Sobre en què es gasta els diners, l’estudi revela que sobretot en el manteniment i la conservació de l’habitatge, així com en altres despeses com la llum. La llar i tot el que li envolta és el que més diners es gasta del pressupost anual de les famílies valencianes, entorn dels 9.170 euros de mitjana.

En segon lloc, es troben les necessitats bàsiques com l’alimentació i begudes no alcohòliques, els articles de vestir i calçat, i la salut. En aquesta partida, les llars valencianes gasten una mitjana de 5.950 euros. En tercer lloc, està l’oci (hostaleria, espectacles i cultura, i begudes alcohòliques) amb una mitjana de 4.570 euros i, finalment, altres necessitats com l’ensenyament, els transports i les comunicacions que van suposar 4.260 euros de la despesa total de les famílies.

La despesa en ensenyament augmenta un 35%

En sis anys, des de 2006 fins a 2012, la radiografia de la despesa familiar al País Valencià ha canviat molt. Malgrat les dificultats econòmiques que ha portat la crisi, la partida que més ha augmentat en el transcurs d’aquest període ha sigut la despesa en ensenyament (un 35%) i també l’habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles, un 17%.

I és que mantenir i conservar un habitatge suposa escometre importants desemborsaments per les contínues inflacions: hipoteques o lloguers, impostos lligats a l’habitatge (IBI, neteja, brosses, clavegueram, etc.), despeses corrents de llum, aigua i calefacció; reparacions i un llarg etcètera.

Per contra, les famílies valencianes han disminuït la seua despesa especialment en mobiliari, equipament de la llar i altres despeses corrents de conservació de l’habitatge (un 37%), articles de vestir i calçat (un 30%), en transports (un 27%) i en oci i hostaleria (entorn al 24% en tots dos casos).

Comparteix

Icona de pantalla completa