Diari La Veu del País Valencià
El 112 aconsella a embarassades, menors i gent gran de Vilamarxant que no s’exposen al sol per l’alt nivell d’ozó

El 112, el gabinet de comunicació d’emergències i seguretat, ha recomanat a “la població més sensible” de Vilamarxant (el Camp de Túria) que no s’expose al sol ni faça esforços físics durant les primeres hores de la vesprada. El motiu per donar aquestos consells a “embarassades, xiquets, persones majors i amb problemes respiratoris” és la superació del llindar de l’ozó a Vilamarxant.

Aquest dijous a les 15 hores la Fundació Centre d’Estudis Ambientals (CEAM) ha detectat la superació del llindar d’informació a la població per ozó troposfèric. Segons dicta el protocol del programa ‘Previozó’ de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, s’ha avisat al 112. Aquest programa de vigilància es desenvolupa des de l’any 2000 per la Generalitat en col·laboració amb CEAM. La fundació també ha informat a través de Twitter que, qui vulga rebre SMS amb els avisos sobre ozó troposfèric, pot sol·licitar-ho enviant ALTA GVA OZONO al 217812.

L’estiu és el període amb més risc de formació d’ozó troposfèric, també conegut com a ‘ozó dolent’ per contraposició al de l’estratosfera. Es tracta d’un contaminant secundari produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries.

La contaminació de l’aire per ozó troposfèric causa cada any 1.800 morts prematures a l’Estat, especialment entre la població infantil i anciana, les gestants i persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars cròniques, segons va explicar Amparo Ferrero, de l’àrea d’Ambient i Salut de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio). A més, l’ozó troposfèric, per inhalació, provoca un increment dels riscos de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, així com l’agreujament de patologies cardiovasculars.

Comparteix

Icona de pantalla completa