Diari La Veu del País Valencià
La gala inaugural de Cinema Jove retrà homenatge a la música fílmica a través de l’humor de Los Hermanos Coent

La 33a edició del festival Cinema Jove comença aquest divendres amb la gala inaugural que tindrà lloc al Teatre Principal, una cerimònia que tindrà com a eix temàtic “la importància de la música en el cinema” i servirà de guia al duo còmic Los Hermanos Coent, autors del guió, i a l’actriu María Zamora, per a presentar els continguts del certamen als assistents.

La gala ha sigut ideada, pel que fa a l’escenografia, per la directora d’escena María José Soler, l’escenògraf Luis Crespo i la directora d’Art del festival, Julia Valencia. El músic Víctor Lucas i el DJ AFFKT hi tindran també un gran protagonisme, en consonància amb el lema de la nit. La vetlada conclourà amb les projeccions del llargmetratge holandés WIJ (2018), que serà presentat pel seu director, René Eller, i pels actors Aimé Claeys, Pauline Casteleyn i Ravenstein, i del curtmetratge La noche (Martín Romero, 2018), guanyador l’any passat del Proyecto Corto Movistar+ y Pecera Estudio.

“La gala està concebuda d’una manera escènica, és una gran obra de teatre però d’una sola representació”, assegura la directora, María José Soler. “El ritme és fonamental en la cerimònia i tant els tres conductors com els dos músics estan sempre en escena, en permanent comunicació, i els discursos i les projeccions s’alternen d’una manera mil·limetrada”, hi afegeix Soler. Per la seua banda, l’escenògraf Luis Crespo subratlla el perill de treballar en un espai clàssic, com és el Teatre Principal, “on el vellut roig i els daurats s’apoderen de seguida de tot i corres el risc de caure en la impostació i la ranciesa, i això no té res a veure amb l’esperit de Cinema Jove”. És per això que la gala estarà presidida, assegura, per un aire “més modern, més canalla, més nocturn però alhora lluminós”.

Els músics Víctor Lucas, que exerceix de director musical de la cerimònia, i DJ AFFKT, premi al Millor Productor i Millor Àlbum en els Premis de Música Electrònica de 2017, han compost tota la música ex profeso per a l’ocasió, d’acord amb el lema de la gala i amb una edició de Cinema Jove que compta amb un cicle destacat sobre cinema i música electrònica: Beats & Frames.

El director de Cinema Jove, Carlos Madrid, exposarà els continguts fonamentals de la 33a edició del festival organitzat per l’Institut Valencià de Cultura. També hi intervindrà el productor castellonenc Fernando Bovaira, premi Lluna de València d’enguany per una trajectòria exitosa i caracteritzada per donar suport a nous talents, des d’Amenábar i Medem fins a Mitre o Martín Cuenca.

Exploració dels límits

A continuació de la cerimònia es projectarà el curtmetratge La noche (Martín Romero, 2018), guanyador del Proyecto Corto Movistar+ y Pecera Estudio de l’edició anterior del festival valencià. Aquest projecte promou la producció, realització i exhibició a l’any següent del projecte de curtmetratge premiat.

Finalment, la vetlada conclourà amb la projecció del llargmetratge holandés WIJ (René Eller, 2018), una dura història basada en fets reals que narra l’exploració dels límits del sexe i de l’art d’un grup de joves que estiuegen en un poble proper a la frontera entre Bèlgica i Holanda. El llargmetratge serà presentat per tres dels seus protagonistes i pel seu director, René Eller, que és perfectament conscient de la duresa de la seua pel·lícula, on huit adolescents se submergeixen en una espiral d’hedonisme i sexe i acaben difuminant els límits entre el joc i la criminalitat. “Sé que els espectadors experimenten una mescla d’atracció i repulsió per la pel·lícula”, diu Eller, qui afegeix que no podria descriure-la sinó com “una muntanya russa extrema” on algunes persones es commouran i altres experimentaran rebuig. “Però aquesta és exactament la naturalesa del que és bestial”. De fet, la pel·lícula és una adaptació del llibre homònim d’Elvis Peeters, que Eller defineix com “un llibre que et colpeja el cap”, però que amaga “una crítica severa cap a la societat moderna i els efectes que té sobre la joventut”.

Comparteix

Icona de pantalla completa