Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri de Foment es compromet a estudiar descomptes als bitllets de rodalia durant les obres del tercer fil

Representants d’Adif, Renfe i el Ministeri de Foment han atés les peticions traslladades per la Conselleria d’Habitatge i pel president de la Generalitat, Ximo Puig, per a atenuar les molèsties que puguen causar les obres en el tercer fil entre València i Castelló. La Generalitat ha traslladat al Ministeri de Foment la necessitat que pose en marxa unes “mesures precises per a reduir al mínim les molèsties que puguen ocasionar als viatgers i usuaris de rodalies les obres d’implantació del tercer fil en la segona via entre València i Castelló“, unes obres que previsiblement començaran el 2 de juliol.

Així ho ha fet saber el president de la Generalitat, Ximo Puig, a través d’una carta que ha remés al ministre de Foment, José Luis Ábalos. El secretari autonòmic d’Habitatge, Josep Vicent Boira, i el cap de gabinet de la conselleria d’Habitatge, Ernest Blanch, han traslladat aquesta vesprada les mateixes reivindicacions a representants d’Adif i Renfe i al coordinador del Corredor Mediterrani, Juan Baris, en una reunió celebrada per a valorar les possibles afeccions que tindran les obres sobre la línia de rodalia València-Castelló.

Durant la trobada, Boira ha traslladat als responsables de Renfe i Adif la necessitat d'”evitar que es torne a produir la inquietud social i el malestar que van generar en els usuaris les primeres obres”. Per això, els ha fet coneixedors de les reivindicacions que el president Puig ja ha traslladat a Foment, amb un pla que inclou cinc mesures “amb què ajudaríem a pal·liar en certa mesura les molèsties i a garantir un servei de rodalia de qualitat”.

En concret, la Generalitat ha traslladat a Foment la necessitat de posar en marxa com més prompte millor “un ampli pla de comunicació i informació sobre les obres, amb major detall i explicació d’aquestes i de les afeccions generades a través de xarxes socials, web, panells en estacions, personal en les estacions o supervisors en els trens entre altres mesures”. La Generalitat també ha proposat que s’estudie l’accessibilitat de la informació i que aquesta estiga en valencià, castellà i anglés “per als turistes”.

Des de la Generalitat també s’ha tornat a sol·licitar “una compensació en el bitllet als viatgers per les molèsties en els trajectes diaris”, així com “indemnitzacions per a tots aquells viatgers que patisquen retards importants”. Les indemnitzacions seran iguals que les que es van establir en primera fase, és a dir, s’expedirà un bitllet gratuït si el tren es retarda més de 30 minuts.

Una comissió per a supervisar les obres

Pel que fa a les compensacions en els bitllets –un 50% del preu mentre duren les obres–, el Ministeri de Foment ha confirmat la seua voluntat de dur-ho a terme; abans, però, caldrà iniciar un expedient per a traslladar-lo a Hisenda.

Tant el president de la Generalitat com la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori han reivindicat també la necessitat que es pose a la disposició dels usuaris autobusos llançadora de reforç “per a suplir les freqüències anul·lades i garantir així la continuïtat dels serveis i dels trajectes”.

Amb la intenció que durant aquestes obres “s’adopten les mesures necessàries per a minimitzar els efectes”, el Consell també ha sol·licitat que es constituïsca “immediatament” una comissió de seguiment i coordinació de les actuacions amb participació d’Adif –que en 2016 no va participar–, Renfe i la Generalitat i que es reunisca periòdicament mentre duren les obres. En relació a aquesta comissió, fins a finals d’agost ja s’han establit quatre dates de reunió per a anar supervisant l’evolució de cadascun dels trams.

En la reunió, els responsables del Consell han recordat que durant les obres d’implantació del tercer fil en la primera via es van generar importants problemes als viatgers “a causa de la falta de planificació de l’anterior executiu”, fet que va provocar l’augment dels temps de recorregut en 10 o 15 minuts, la pèrdua d’1 milió d’euros al mes en hores perdudes, la generació de retards constants i una important pèrdua de viatgers a causa de la falta de fiabilitat dels serveis, la falta de comunicació i la nul·la comunicació dels treballs.

Gratuïtat de l’AP-7 durant les obres en la CV-10 i la CV-13

A més de les reivindicacions en matèria ferroviària, des de la Generalitat també s’ha sol·licitat al ministeri de Foment que autoritze “de forma excepcional i urgent” les mesures indispensables perquè els vehicles pesats es desvien de manera gratuïta per l’AP-7 entre Castelló i Orpesa, almenys durant el temps que duren les obres que la Generalitat duu a terme en la CV-10 i en la CV-13.

Ambdues vies presenten una elevada intensitat mitjana diària de circulació, “en gran manera per la prohibició per part de l’Estat que circularen vehicles pesats per la N-340, que discorre en paral·lel a la CV-10, per la qual cosa és aquesta última la que arreplega obligatòriament aquest tràfic”, indiquen des de la Generalitat.

Com a conseqüència de la prohibició que circulen vehicles pesats per la N-340, de titularitat estatal, la CV-10 i la CV-13 recullen la major part del volum de trànsit de vehicles en aquesta zona del Corredor Mediterrani, de manera que “aquestes carreteres autonòmiques exerceixen de facto com a corredors de tràfic d’interés general”.

Abans de començar els treballs sobre la CV-10 i sobre la CV-13, la Conselleria d’Habitatge ja es va adreçar a la Direcció General de Trànsit perquè autoritzara temporalment el pas de vehicles pesats per la N-340, però la petició va ser rebutjada. Ara, la Generalitat, a través del president Puig, ha sol·licitat la gratuïtat temporal de l’AP-7.

Comparteix

Icona de pantalla completa