Diari La Veu del País Valencià
Consum registra 562 reclamacions de pacients que s’han quedat penjats pel tancament d’Idental

Des de mitjan d’abril, l’empresa odontològica Idental ha anat tancant totes les seues clíniques. La mercantil va entrar en suspensió de pagaments i no va poder trobar un inversor que injectara liquiditat a la companyia. Així, Idental ha anat tancant totes les seues clíniques arreu de l’estat espanyol i ha deixat milers de pacients sense rebre el tractament que havien contractat i sense tornar-los els diners.

Al País Valencià, segons les dades de Facua, s’han tancat més de vint clíniques i el Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de València (ICOEV) eleva la xifra d’afectats a 20.000 en tot el territori. Entre ells, els usuaris de les macroclíniques situades al carrer Mariano Cubells de València i Professora Ana Rojo d’Alfafar, que van tancar les seues portes “sense previ avís” després que es comunicara als treballadors que no havien d’acudir al lloc de treball “sobre la base d’un permís retribuït”.

Segons Facua, més de 800 afectats s’han unit ja a la plataforma d’afectats “davant aquestos tancaments i les irregularitats que han denunciat nombrosos usuaris”. Molts d’ells també han presentat una reclamació a la direcció general de Consum, dependent de la Conselleria d’Economia. Tant és així que els Serveis Territorials de Comerç i Consum han comptabilitzat fins al moment 562 reclamacions. Les queixes han anat contra VLC Unión Dental SL, actualment extingida; VCL Sur Unión Dental SL, també extingida; Levante Dental Proyecto Odontológico SL, i Elche Dental SL, totes elles del grup Idental.

Les denúncies i reclamacions imposades pels afectats són principalment perquè Idental no ha atés els requeriments efectuats ni la seua obligació legal de donar resposta a les reclamacions presentades pels afectats. Denuncien també que la prestació de serveis per part de l’empresa ha sigut incorrecta, que han detectat pràctiques comercials deslleials i que se’ls ha negat la possibilitat de posar fi a la relació contractual.

Segons han explicat fonts de la Conselleria d’Economia, una de les dificultats principals de casos com els d’Idental és que com que es tracta d’un servei sanitari privat, no existeix una tutela de l’Administració, més enllà del control que es fa a les instal·lacions on es presta el servei. D’altra banda, asseguren que la Direcció General de Comerç i Consum no té els mitjans per a determinar la qualitat del servei sanitari prestat, que és el motiu principal de queixa dels clients. En aquestos moments, Serveis Territorials de Comerç i Consum han tramitat ja 13 expedients sancionadors derivats de les reclamacions dels usuaris, però asseguren que aquesta xifra no és definitiva.

En aquest sentit, el director general de Comerç, Natxo Costa, ha lamentat que els expedients sancionadors condemnen la mala praxi d’Idental però no solucionen els problemes individuals de cada afectat. “El que estem fent des de Consum és instar l’empesa perquè suspenga el pagament de quotes fins que se solucione el problema”, explica a Diari La Veu Costa, que assegura que la Conselleria només té competències en matèria del crèdit vinculant per a la suspensió del pagament. L’objectiu de Consum és que els usuaris deixen de pagar fins que es puga estudiar cada denúncia, tot amb l’objectiu que els pacients puguen utilitzar els diners per a fer-se el tractament en una altra clínica. “Quan s’analitzen les denúncies es determinarà a qui se li han de tornar tots els diners i a qui no”, apunta Costa, perquè “cada cas és un món”. En aquest sentit assegura que hi ha tant casos de gent que ha pagat tot el tractament i no li l’han fet com de clients que l’han finançat i han pagat només una part.

El responsable de Consum de la Generalitat assegura que fa més d’un any que treballa per a solucionar el problema del tancament dels centres odontològics amb altres autonomies i amb el Ministeri i considera que el problema d’Idental “té molts vessants”, ja que l’estructura de l’empresa “no està clara” i si es detecta algun delicte, caldrà la intervenció dels tribunals.

La resposta d’Idental

Segons Economia, quan els primers clients van començar a posar reclamacions, l’empresa no donava resposta, motiu pel qual fou sancionada per Consum. Va ser aleshores quan Idental va començar a respondre. Una resposta que ha anat variant segons han anat passant els dies. En el cas de les reclamacions que demanen que es tornen els diners per tractaments no realitzats, Idental contestava que s’estava seguint el tràmit corresponent i que la persona reclamant rebria la quantitat corresponent en el mínim de temps possible.

Poc després, l’empresa va canviar la resposta i assegurava que la direcció havia decidit implantar una sèrie de canvis i de processos de reestructuració i protocol·lització de les pautes que s’havia de seguir per a l’estudi de les sol·licituds de cancel·lació de tractament, sempre a fi d’agilitzar les resolucions i que aquestes resultaren satisfactòries per a la clientela. Al mateix temps, va suggerir qui reclamava que acudira a la clínica per a omplir un document de cancel·lació. Fonts del departament dirigit per Rafa Climent asseguren que Idental va recollir fa uns dies del PROP de València el recull de totes les reclamacions presentades contra l’empresa. En total, es compten 150 llibres de reclamacions, de deu pàgines cadascun.

Tal com va explicar ICOEV la situació en aquestes clíniques ha anat “degenerant” en les últimes setmanes, ja que els treballadors “no podien atendre els pacients per falta de material disponible”. A més de l”impagament a proveïdors, Idental també acumula deutes amb els seus treballadors, la qual cosa va motivar que els empleats es declararen en tres dies de vaga fa tres setmanes. Front aquesta situació, el president d’ICOEV, Enrique Llobell, ha estat recordant els darrers dies que “lamentablement” no és la primera vegada que açò passa i que ja són “massa els casos de clíniques tancades i usuaris abandonats”. El president dels dentistes valencians critica la “mercantilizació” de l’Odontologia i com en algunes clíniques el pacient “ha deixat de ser-ho per a convertir-se en un client a qui facturar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa