Diari La Veu del País Valencià
Cultura inicia un nou procés de compra d’art contemporani amb un pressupost inicial de 250.000 euros

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha convocat per a aquesta vesprada de dimarts una comissió d’experts per a posar en marxa el segon procés d’adquisició d’art contemporani valencià. El procediment, que tot just comença ara, no té data de finalització i de moment s’hi han destinat 250.000 euros per a comprar un seguit de peces que se sumaran a les 33 que va adquirir la Generalitat a finals de 2017 i que formen part del patrimoni artístic.

La comissió d’experts que s’encarregarà de seleccionar un nou conjunt d’obres valencianes estarà coordinada pel gerent del Consorci de Museus, José Luís Pérez, i realitzarà la primera reunió aquest dimarts. Així ho han anunciat la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga junt amb el conseller Vicent Marzà durant la presentació al Centre del Carme de la primera exposició que s’organitza amb les 33 peces d’art contemporani d’autors valencians que va comprar la Generalitat en desembre de 2017. Si bé l’any passat el pressupost ascendia fins als 512.000 euros gràcies a un remanent de tresoreria, enguany, el procés de compra parteix de 250.000 euros, una xifra que no està tancada, sinó que podrà augmentar en la mesura que ho permeta la situació econòmica de la conselleria.

Al costat de Pérez Pont estaran Ester Alba, professora d’Història de l’Art de la Universitat de València; Manuel Borja-Villel, director del Museu Reina Sofia de Madrid; Román de la Calle, catedràtic d’Estètica i Teoria de l’Art de la Universitat de València; José Ignacio Casar, director del Museu de Belles Arts de València; Rosa M. Castells, conservadora i responsable de les col·leccions del Museu d’Art Contemporani d’Alacant; Nuria Enguita, directora de Bombas Gens Centre d’Art; José Miguel García Cortés, director de l’IVAM; Irene Gras, vicepresidenta de Castelló de l’Associació Valenciana de Critics d’Art; María Marco, professora d’Història de l’Art de la Universitat d’Alacant; Josep Montesinos, professor d’Història de l’Art i degà de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València; Pilar Tébar, presidenta de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art; Rosalía Torrent, directora del Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés i professora d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat Jaume I de Castelló; Vicent Todolí, director artístic de la Fundació Pirelli Hangar Bicocca de Milà, president de la Comissió Assessora d’Arts Plàstiques de la Fundació Botín i director de l’àrea d’Art de la Fundació Per Amor a l’Art, i Ricard Silvestre, professor de Didàctica de l’Expressió Plàstica de la Universitat de València i coordinador del Centre de Documentació d’Art Valencià Contemporani. Precisament aquest últim, és el comissari de l’exposició que des d’aquest dimarts i fins al 16 de setembre es podrà visitar al Centre del Carme. Una mostra on es podran descobrir les 33 obres adquirides en 2017 per la Generalitat.

El fet que en 2017 s’iniciara el procés a finals d’any respon a l’oportunitat que brindava l’ocasió de poder avançar el procés de compra un any. El projecte d’adquisició d’art contemporani valencià per part de la Generalitat era una iniciativa nascuda des de la Conselleria que es volia posar en marxa aquest 2018, però, a finals de l’any passat es disposava d’un remanent de tresoreria i es va decidir des de l’administració valenciana avançar-lo un any i guanyar una edició, segons ha explicat el director del Consorci de Museus, José Luís Pérez Pont.

Ara s’ha posat en marxa amb més temps i no s’ha establert cap data de finalització, això permet consolidar el projecte i disposar de més marge temporal per a avaluar, ha indicat el conseller. Tampoc no s’ha marcat un nombre màxim ni mínim d’obres –tampoc no es va fer en 2017–, però, com en l’edició anterior, s’atendran a principis de paritat –en la primera fase hi ha obres de 16 homes i 15 de dones– i representació territorial en les adquisicions. Tampoc no es persegueix muntar un relat estètic, és a dir, que es triaran les obres per la qualitat artística i no per complir quotes d’una determinada corrent. I, tampoc es busca adquirir una quantitat concreta de pintura o escultura, sinó que aquest vessant (el mitjà artístic), es deixa obert a la valoració dels expert.

Com s’ha pogut veure aquest dimarts en la primera exposició organitzada amb el patrimoni contemporani de la Generalitat, aquest palesa que els artistes estan interessats per diferents estètiques i motivacions, un fet que respon fil per randa als moviments internacionals pel que fa a art contemporani.

Comparteix

Icona de pantalla completa